SOCIAL

Studiu. Procentul tinerilor din Republica Moldova care nu au nicio activitate este dublu faţă de UE

post-img

Doar trei din zece tineri din Republica Moldova sunt încadraţi pe piaţa muncii şi doar jumătate dintre ei activează conform studiilor pe care le-au făcut, arată o cercetare  realizată de către Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Valeriu Dragalin, preşedintele Consiliului, a menţionat că studiul evidenţiază două tendinţe ale pieţii muncii: faptul că scade numărul tinerilor care iniţiază o afacere şi creşte numărul tinerilor care nu sunt implicaţi în nicio activitate. Proporţia ultimilor depăşeşte 29,4%. Este o rată dublă faţă de cea europeană de 15%.

Mariana Eţco, expert al Centrul de Instruire şi Consultanţă Organizaţională (CICO), a menţionat că tinerii reprezintă aproximativ 30% din populaţia ţării. Şapte din zece tineri sunt inactivi din punct de vedere profesional. Din cei şapte care nu lucrează doar trei sunt în proces de studii şi de formare profesională, iar ar alţi doi sunt hotărăţi să îşi caute un loc de muncă peste hotare.

Studiul arată că 22,9% din tineri părăsesc primul loc de muncă pentru că nu sunt mulţumiţi de condiţii.17,3% au lăsat primul job din motive de maternitate. Iar 16% au plecat la un loc de muncă mai bine plătit. 14,6% au plecat peste hotare la lucru.

Ponderea tinerilor cu vârsta de 25-34 ani, care sunt în căutarea unui loc de muncă, este mai mare decât cea a tinerilor cu vârsta de 15-24 de ani. Studiul mai arată că cei mai vulnerabili sunt tinerii care au o pregătire profesională scăzută, cei fără calificare şi tinerii cu dizabilităţi.

Ion Stângaci şef adjunct al Direcţiei implementarea politicilor de ocupare ANOFM, a menţionat că pe parcursul anului 2017 aproximativ 6600 de tineri cu vârsta de 16-29 ani  sau adresat la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar 52% dintre aceştia au fost ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă. Aproximativ 65% dintre aceştia sunt din sectorul rural şi marea majoritate nu au o calificare profesională.