SOCIAL

Standardele de prestare a serviciilor turistice rurale, puse în discuţii la Soroca

post-img

Ce standarde trebuie să respecte serviciile turistice în Republica Moldova şi Ucraina? Care activităţi sunt incluse în serviciile turistice prestate de către agenţii economici din industria turismului? Ce înseamnă un plan de afaceri în domeniul turismului rural? Sunt doar câteva dintre subiectele trainingului „Standarde privind prestarea serviciilor turistice rurale. Sprijin pentru dezvoltarea planului de afaceri în domeniul turismului rural”, care a avut loc pe 17 şi 18 mai la Soroca.

Evenimentul a fost desfăşurat în cadrul proiectului „Turismul rural – un pas sigur pentru sporirea cooperării transfrontaliere între raioanele Soroca şi Iampil” şi a adunat 30 de furnizori de servicii turistice, antreprenori, întreprinzători individuali şi manageri de pensiuni din ambele regiuni.

 „Prestatorii de servicii turistice au ocazia să facă schimb de experienţă şi să se cunoască mai bine în cadrul acestui seminar. Îmi doresc ca aceste instruri să fie productive şi interesante. Sper ca participanţii să valorifice cunoştinţele obţinute, să rămână entuziasmaţi şi să le aplice în practică pentru a atrage turiştii şi a promova turismul rural”, a menţionat Stela Zabrian, Secretarul Consiliului raional Soroca.

Serviciile turistice prestate de către agenţii economici din industria turismului, includ, în special, cazarea, masa şi transportarea turiştilor, serviciile de agrement, tratamentul balnear şi alte servicii complementare. Nivelul de competenţă din sectorul prestării serviciilor turistice este redus, ca urmare a lipsei standardelor de calitate actualizate, a standardelor adecvate de instruire şi perfecţionare. Pregătirea pentru prestarea de servicii în domeniul ospitalităţii şi turismului este încă slab dezvoltată şi necesită o atenţie deosebită în anii următori, se arată în Strategia de dezvoltare a turismului „Turism 2020”.

Standardele în domeniul turismului înseamnă asigurarea unui nivel de calitate garantat, siguranţa utilizării serviciilor şi produselor turistice, dar şi protecţia consumatorilor faţă de concurenţa neloială. Iar calitatea în acest sector este definită ca „livrarea consistentă de produse şi servicii către oaspeţi, în conformitate cu standardele aşteptate”.

Am o afacere în domeniul apiculturii şi îmi doresc să organizez master class-uri pentru copii şi să cunoască creaţia albinelor; să dezvolt apiterapia şi să construiesc căsuţe de lemn unde oamenii se vor putea odihni deasupra stupilor. Sunt la început de cale, dar îmi doresc ca apicultura să devină o atracţie turistică”, zice Efim Cazac din raionul Soroca.

Seminarul a avut loc în cadrul proiectului „Turismul rural – un pas sigur spre stimularea cooperării transfrontaliere între raioanele Soroca (Republica Moldova) şi Iampil (Ucraina, regiunea Vinniţa)”, implementat de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Soroca şi Administraţia raională Iampil (Ucraina). Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina în cadrul Parteneriatului Estic (EaPTC).