SOCIAL

Serviciul medical al MAI a fost dotat cu echipamente medicale de ultimă oră

post-img

Peste 11.000 de poliţişti aflaţi în exerciţiul funcţiunii beneficiază de condiţii mai bune de tratament şi de profilaxie a maladiilor, după ce Serviciul medical al MAI a fost dotat cu echipamente medicale de ultimă oră. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul unui proiect implementat de PNUD, din resursele financiare alocate de MAI, Serviciul medical al MAI şi PNUD.

Aparatele vechi de câteva decenii au cedat locul utilajelor medicale performante. Unul din dintre acestea, un aparat radiologic digital, a fost instalat într-un cabinet de la parterul policlinicii şi permite examinarea rapidă şi eficientă a unui număr mare de pacienţi.

În afară de radiografia plămânilor, examen pe care îl trec în mod obligatoriu o dată pe an toţi angajaţii MAI, noul aparat face şi radiografia altor organe, cum ar fi în cazul unor traumatisme. Vechiul aparat, cu un grad mai înalt de iradiere, era prevăzut doar pentru un singur procedeu medical şi avea 40 de ani. Din cauza uzurii, acesta se defecta des, iar administraţia instituţiei se aştepta să iasă definitiv din funcţiune într-un an sau doi.

Potrivit medicului Condratie Bivol, după instalarea noului aparat, peste 1.000 de persoane au trecut controlul profilactic. „Aparatul nou e mult mai performant şi rapid, dispune de filtre mai puternice de protecţie împotriva radiaţiei. Diferenţa o simt nu doar pacienţii, dar şi angajaţii instituţiei”, afirmă medicul.

Unul din pacienţii policlinicii, Petru Dvininov, pensionar MAI, afirmă că aparatele noi fac viaţa mai uşoară atât medicilor, cât şi oamenilor care vin aici la tratament sau la consultaţii medicale. „Recent m-am adresat la medic după ce am suferit o traumă la picior. Examinarea la aparatul radiologic a durat mai puţin de cinci minute, iar la scurt timp aveam deja stabilită diagnoza. Anterior, la vechile aparate, examinarea şi stabilirea diagnozei dura mult mai mult”, afirmă pacientul.

Unul din trei poliţişti suferă de boli ale aparatului digestiv
Un alt aparat nou, un fibrogastroscop de ultimă generaţie a fost livrat pentru examinarea pacienţilor în cadrul policlinicii. Cu ajutorul acestui echipament, sunt diagnosticate persoanele care suferă de afecţiuni ale aparatului digestiv, frecvent întâlnite în rândul angajaţilor poliţiei.

„30 la sută din afecţiunile depistate în timpul controlului profilactic anual al poliţiştilor sunt boli ale aparatului digestiv: gastrite, ulcere etc., cauzate de alimentaţia nesănătoasă şi de stres. Cu noul aparat, facem zilnic şapte-opt examinări complexe, care ne permit să stabilim diagnosticul exact, iar ulterior, să prescriem tratamentul adecvat”, explică Marian Ojog, şeful secţiei chirurgie din policlinica MAI.

Prin intermediul PNUD au fost schimbate mai multe echipamente medicale şi în blocul de operaţii, precum şi în secţia de reanimare şi anestezie a spitalului. Mândria secţiei sunt cele patru monitoare pentru supravegherea permanentă a respiraţiei, frecvenţei cardiace şi celei respiratorii la pacienţii aflaţi în terapie intensivă. Parcul de echipamente a fost completat şi de două maşini performante pentru anestezie. Vechile echipamente aveau un consum foarte mare de preparate anestetice, o parte din acestea se pierdeau pe parcursul operaţiei.

„Nicio intervenţie chirurgicală nu poate decurge fără anestezie. Noile maşini permit să fie controlată mai bine starea sănătăţii pacientului pe parcursul intervenţiei chirurgicale şi dozarea preparatului anestetic. Maşina îndeplineşte şi una dintre funcţiile plămânilor”, susţine Octavian Ciorici, şeful secţiei reanimare şi terapie intensivă.

Tot pentru intervenţiile chirurgicale a fost procurată şi instalată o masă multifuncţională de operaţii, care permite poziţionarea pacientului în funcţie de fiecare caz în parte. La fel, au fost cumpărate un laringoscop - aparat utilizat în procesul de anestezie generală, un electrocoagulator, care înlătură rapid micro-hemoragiile şi un aspirator chirurgical pentru lichidele fiziologice care se eliberează în timpul intervenţiei chirurgicale, precum şi o lampă chirurgicală.
„Sunt tehnologii de ultimă oră, care trebuie să fie prezente în orice instituţie medicală de performanţă, dar şi un instrumentar standard. Sunt lucruri de primă necesitate pentru chirurgi, ca să poată efectua intervenţiile. Utilajele vechi pot crea anumite dificultăţi personalului medical în monitorizarea funcţiilor vitale ale pacienţilor”, precizează Andrei Uncuţă, şeful Serviciului medical al MAI.
În anul curent, în cadrul colaborării cu PNUD, s-a reuşit dotarea cu echipamente pentru intervenţii complexe în domeniul otorinolaringologiei, investindu-se în echipamente noi pentru diagnostic şi operaţii endoscopice. Administraţia a decis să procure şi un autoclav cu capacitatea mai mare pentru sterilizarea instrumentelor medicale.
Spitalul Serviciului medical al MAI are şase etaje, iar secţiile instituţiei dispun de 160 de locuri, iar ultima investiţie în echipamente s-a făcut în urmă cu zece ani. La evidenţă în Serviciul medical al MAI se află peste 24.000 de persoane: poliţişti, pensionari ai MAI şi familiile acestora, precum şi angajaţii altor instituţii de stat. Numai pe parcursul a nouă luni ale anului 2018 aici au fost internaţi peste 2.500 de pacienţi, dintre care circa 1.000 - în secţia chirurgie.
În total, pe parcursul anilor 2017-2018, au fost procurate echipamente medicale cu valoarea totală de 463.749 dolari, dintre care 256. 652 dolari au fost alocaţi din bugetul Serviciului medical şi 207.097 dolari au fost alocaţi din bugetul MAI.
Modernizarea Serviciului medical al MAI are loc în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova şi ale subdiviziunilor subordonate pentru implementarea eficientă a reformelor sectoriale”. Acesta a demarat în ianuarie 2017 şi are un buget cumulativ de circa 1.893.422 de dolari americani, din contribuţia MAI şi a subdiviziunilor beneficiare, precum şi din co-finanţarea PNUD Moldova. Obiectivul general al proiectului este de a contribui la consolidarea cadrului operaţional şi funcţional al MAI pentru implementarea eficientă, transparentă şi incluzivă a reformelor sectoriale în domeniul ordinii publice, protecţiei civile, securităţii hotarelor, migraţiei şi azilului, în conformitate cu priorităţile naţionale şi angajamentele internaţionale.