Rezultatele investigaţiilor presupusei intoxicaţiei de Orizont: La 13 angajaţi s-a depistat Staphylococcus aureus
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Rezultatele investigaţiilor presupusei intoxicaţiei de Orizont: La 13 angajaţi s-a depistat Staphylococcus aureus

ANSA anunţă rezultatele investigaţiilor de laborator referitor la cazul de infecţie de la Liceul „Orizont”, filiala Ciocana din Chişinău. În rezultatul investigaţiilor de laborator, la 13 angajaţi ai blocului alimentar s-a depistat Staphylococcus aureus.

„În urma informaţiei Centrului de Sănătate Publică privind cazurile de boală diareică acută înregistrate la Liceul Teoretic Orizont, filiala Ciocana, Direcţia Teritorială pentru Siguranţa Alimentelor Chişinău s-a autosesizat, a format un grup de lucru care, în comun cu specialiştii Centrului de Sănătate Publică s-a deplasat la faţa locului, unde a iniţiat un control inopinat cu desfăşurarea anchetei epidemiologice.

Din datele acumulate s-a stabilit că toate produsele alimentare servite la masă dispuneau de acte de provinienţă şi calitate. Totodată, au fost constatate unele neconformităţi din domeniul alimentar ce ţin de lipsa marcajului pe produsele alimentare, nerespectarea meniului coordonat cu CSP Chişinău.

Specialiştii DTSA Chişinău au prelevat 26 de probe de bucate gata, 3 probe de materie primă (aripi, fileu de pui şi caşcaval), expediind probele la Laboratorul de Încercări al Centrului Republican de Diagnostică Veterinară (CRDV). Au fost prelevate, de asemenea probe de la personalul angajat în blocul alimentar, apa din robinet şi lavaje de sanitaţie de pe suprafeţe, utilaje, ustensile, etc.S-a stabilit, de asemenea, că din numărul total de 13 persoane angajate ai blocului alimentar, 12 nu dispuneau de certificate ce ar confirma instruirea igienică.

În urma celor constatate la faţa locului, pe data de 12.09. 2019 DTSA Chişinău, a emis o Prescripţie în domeniul siguranţei alimentelor pentru blocul alimentar ca până la primirea rezultatelor oficiale de la laborator să fie efectuate lucrări de ordin sanitar, în special igienizarea şi dezinfectarea încăperilor, utilajului, ustensilelor, etc. Prescripţia mai prevede elaborarea şi implementarea procedurilor operaţionale ce ţin de controlul sănătăţii personalului angajat, instruirea , lucrătorilor, evidenţa procesului tehnologic şi trasabilitatea alimentelor.

Întru îndeplinirea Prescripţiei, administraţia liceului Orizont, filiala Ciocana, a informat DTSA Chişinău că pe data de 13 septembrie a fost stopată activitatea blocului alimentar până la finalizarea anchetei epidemiologice şi obţinerea rezultatelor de laborator, personalul a fost delegat pentru a trece controlul medical şi au fost înăsprite cerinţele de monitorizare a stării sănătăţii copiilor. De asemenea, au fost efectuate lucrările de dezinfecţie, deratizare şi dezinsecţie.

În rezultatul investigaţiilor de laborator, la 13 angajaţi ai blocului alimentar s-a depistat Staphylococcus aureus.

În trei probe de produse alimentare examinate de către CRDV: salată din roşii şi castraveţi, chiftele  în sos alb, salată (vinegret), pilaf cu carne de bovină, au fost constatate bacterii coliforme. O probă pozitivă Staphylococcus aureus a fost depistatăî în chiflele în sos alb.

Conform concluziei finale, în urma investigaţiilor de laborator întreprinse şi a informaţiei de la CSP, s-a constat că focarul a fost cauzat de infecţie adenovirală”, se arată scris în comunicatul emis de ANSA.

Amintim că la puţin timp după mediatizarea cazului Administraţia Licelui „Orizont” a venit cu o reacţie declarând că nu este vorba despre intoxicaţie alimentară, ci despre o infecţie virală răspândită în mai multe instituţii de învăţământ din capitală.

Similare
RECOMANDĂRI