Republica Moldova şi Rusia vor negocia un mecanism de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova şi Rusia vor negocia un mecanism de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale

Guvernul Republicii Moldova va negocia cu Executivul din Federaţia Rusă un acord cu privire la readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegală pe teritoriul părţilor şi Protocolul de implementare a Acordului. Cabinetul de miniştri a împuternicit o delegaţie oficială în acest sens.

IPN scrie că secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Alexandru Larionov, va conduce delegaţia. De asemenea, printre membri se numără Petru Ţurcan, şef al Direcţiei cooperare internaţională a MAI, Olga Poalelungi, directoarea Biroului migraţie şi azil, şi Victor Martin, consilier al Secţiei tratate bilaterale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Delegaţia intenţionează să propună o completare la textul Acordului agreat în prealabil cu partea rusă, prin care cetăţenilor, care se află în situaţie de şedere ilegală, să le fie oferit un termen de 60 de zile, de la data constatării acestei situaţii, pentru a-şi clarifica statutul. Acest lucru poate fi realizat, de exemplu, prin obţinerea unui contract de muncă, care le-ar da dreptul la şedere legală pe teritoriul părţilor semnatare ale acordului.

Semnarea Acordului nominalizat şi a Protocolului de implementare va permite stabilirea unui mecanism de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale, precum şi a unui schimb operativ de informaţii între părţi pe subiectul respectiv.
Similare
RECOMANDĂRI