SOCIAL

Reportaj. Ce înseamnă şi cum decurg orele de homeschooling?

Neîncrederea în sistemul public de învăţământ, starea de sănătate a copilului sau dorinţa de a petrece mai mult timp alături de el, îi fac pe unii părinţi să aleagă învăţământul la domiciliu. Şi părinţii lui Robert au decis că această metodă este cea mai bună pentru copilul lor.  Băiatul este înscris la o şcoală acreditată din Statele Unite ale Americii, iar cei care îl ghidează în lumea cunoştinţelor sunt chiar părinţii. Cum decurg orele acasă, vedeţi în reportajul care urmează.

Robert are şase ani şi spune că îi place să studieze acasă. Părinţii lui Robert au ales metoda homeschooling pentru copilul lor. Vitalie şi Oxana au primit programa şcolară online şi spun că, în mai puţin de jumătate de an, copilul lor a studiat întreg materialul didactic pentru clasa întâi.
 
Părinţii lui Robert spun că băiatul lor are un program bine stabilit. Se trezeşte la ora şapte dimineaţa, iar în timpul zilei are lecţii de logică, ştiinţe, matematică, limba română, limba engleză, geografie şi pian. Mai mult, Robert este înscris şi la cluburi sportive, se bucură de plimbări în aer liber şi merge în excursii informative.
 
În Republica Moldova sunt aproximativ 100 de familii care au ales această metodă de educaţie pentru copiii lor.
 
Chiar dacă şcolarizarea la domiciliu oferă posibilitatea ca micuţul să fie bine supravegheat, specialiştii susţin că există riscul ca aceşti copii să se confrunte cu probleme de socializare şi integrare în comunitate.
 
Studiile la domiciliu nu sunt interzise, dar nici recunoscute de Legile învăţământului din Republica Moldova. Pentru a asigura un statut legal acestor studii, copiii care învaţă acasă sunt înscrişi la instituţii internaţionale, pe care le absolvă la distanţă.