Reguli mai stricte pentru studenţii internaţionali la USMF „Nicolae Testemiţanu”. Care vor fi restricţiile
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reguli mai stricte pentru studenţii internaţionali la USMF „Nicolae Testemiţanu”. Care vor fi restricţiile

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova va înăspri regulile de admitere pentru cetăţenii străini. Declaraţia aparţine rectorului Universităţii Emil Ceban şi a fost făcută publică studenţilor internaţionali în cadrul unei şedinţe desfăşurată vineri, 1 noiembrie curent. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), în contextul cazului recent de deconspirare, de către organele de drept, a unei grupări implicate în trafic de droguri.

Ofiţerii de informaţii din cadrul Centrului Antiterorist al SIS au menţionat obligativitatea studenţilor de a respecta regulile şi excluderea din comportament a acţiunilor ce pot genera riscuri la adresa securităţii naţionale a Republicii Moldova. Studenţii au fost atenţionaţi că în cazul manifestării unui comportament abuziv şi neadecvat, cu abaterii de la prevederile legislaţiei Republicii Moldova, organele abilitate sunt în drept să-i expulzeze de pe teritoriul naţional. Potrivit datelor SIS, în ultimii 3-4 ani, circa 30 de studenţi străini au fost îndepărtaţi în ţările lor de origine din cauza încălcării legislaţiei Republicii Moldova.

Printre noile restricţii enunţate de către rectorului Universităţii Emil Ceban figurează introducerea procedurii de testare antidrog pentru cetăţenii străini atât la admiterea la studii, cât şi la fiecare sesiune de examene, iar cei care vor încălca aceste reguli vor fi exmatriculaţi. Aceste prevederi vor fi stipulate în contractele de studii încheiate cu studenţii. Totodată, administraţia Universităţii a decis să instituie, din acest moment, o disciplină mai riguroasă pentru tinerii din străinătate, precum şi va expedia scrisori de avertizare părinţilor pentru a-i atenţiona şi a lua atitudine referitor la cazul sus-menţionat. În acelaşi timp, va fi revizuit modul de lucru abordat de companiile de recrutare.

„Noi suntem dispuşi să facem tot posibilul pentru a echivala programele de studii şi diplomele ca să aveţi posibilitatea să lucraţi în ţările voastre de origine, din acest considerent vom schimba tactica de conlucrare”, a remarcat rectorul, dându-le asigurări că vor avea toată deschiderea din partea administraţiei universităţii noastre, vor fi protejaţi şi li se va acorda ajutor în soluţionarea problemelor, la fel ca şi studenţilor autohtoni.

Mircea Beţiu, decanul Facultăţii de Medicină nr. 2, a subliniat că scopul aflării studenţilor străini la USMF „Nicolae Testemiţanu” este doar de a învăţa, iar pentru a avea dreptul de şedere în Republica Moldova aceştia trebuie să dea dovadă de un comportament academic, în timp ce încălcarea legislaţiei va atrage după sine obligaţia de a părăsi ţara.

Potrivit prim-prorectorului Olga Cerneţchi, prorector pentru activitate didactică, studenţilor străini, care au restanţe la învăţătură, le va fi oferită şansa de a susţine repetat evaluările pe parcursul lunii noiembrie curent. Această acţiune poate fi calificată drept o favoare şi deschidere din partea instituţiei în susţinerea aspiraţiei lor de a deveni medici.  

Similare
RECOMANDĂRI