Reacţia ministrului Pogolşa la petiţia privind crearea unui minister al culturii: Nu sunt bani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reacţia ministrului Pogolşa la petiţia privind crearea unui minister al culturii: Nu sunt bani

Ministrul în exerciţiu al educaţiei, culturii şi cercetării, Lilia Pogolşa spune că înţelege problemele oamenilor de cultură afectaţi de criza pandemică, însă, potrivit oficialului, crearea unui minister separat în acest domeniu nu ar duce la rezolvarea problemelor. În plus, potrivit ministrului crearea unui minister separat al culturii necesită fonduri suplimentare, bani care nu sunt prevăzuţi în bugetul de stat, notează IPN.

După ce în spaţiul public a fost lansată petiţia online privind necesitatea separării Ministerului Culturii de cel al Educaţiei şi Cercetării, ministrul Lilia Pogolşa spune că instituirea unui minister separat al culturii nu este o soluţie pentru acest domeniu.

„Domeniul culturii a fost unul dintre cele mai afectate domenii, dar oamenii culturii trebuie să înţeleagă că problemele din domeniul culturii nu depind de existenţa sau de absenţa unui minister al culturii”, a declarat Lilia Pogolşa în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4.

Mai mult, oficialul spune că o astfel de divizare necesită fonduri suplimentare, bani care nu se regăsesc în bugetul de stat pentru anul 2021.

„Acum este prematur să vorbim despre apariţia unui minister separat al culturii, deoarece pentru a diviza Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării ar trebui planificate surse financiare. Crearea unui minister separat atrage după sine costuri”, a declarat Lilia Pogolşa.

În contextul situaţiei pandemice actuale, ministrul spune că în ultima perioadă se atestă o creştere a numărului de infectări în rândul elevilor. Mai multe instituţii de învăţământ au fost închise.

„La 1 februarie am avut o singură instituţie de învăţământ închisă în carantină, astăzi avem 17. Mai bună este situaţia în instituţiile de educaţie timpurie, numărul copiilor infectaţi a crescut doar de la 21de copiii la 1 februarie la 23 de copii infectaţi astăzi”, a mai spus Lilia Pogolşa.

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în prezent, din cauza răspândirii infecţiei COVID-19, 275 de clase de elevi se află în carantină. De asemenea, 319 elevi sunt infectaţi cu Sars-Cov2, precum şi şi 277 de cadre didactice.
Similare
RECOMANDĂRI