Profesorii Liceului „Prometeu-Prim” susţin că decizia de demitere a directorului liceului Aurelian Silvestru este una ilegală
Sursa foto:dumitruciorici.com Vizualizari:

Profesorii Liceului „Prometeu-Prim” susţin că decizia de demitere a directorului liceului Aurelian Silvestru este una ilegală

Aurelian Silvestru, directorul şi principalul fondator al Liceului de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim” din Chişinău, după 28 de ani de activitate, a fost demis pe 3 iulie, printr-un ordin al celorlalţi doi fondatori: Stepan Cioclea şi Nicu Roman. Ordinul a fost aprobat în cadrul Consiliului fondatorilor, care a avut loc în lipsa lui Aurelian Silvestru. Pentru ocuparea funcţiei de director al liceului a fost organizat un concurs, la care au participat trei candidaţi. Proba interviului a avut loc marţi, 13 august, în faţa unei Comisii.

Cei trei candidaţi care şi-au depus dosarele sunt Tatiana Verdeş, prorector pentru activitatea ştiinţifică la Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere” şi profesoară de limbă română la Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare”, grad didactic superior; Ion Popov, directorul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Chişinău şi Daniela State, profesoară la Liceul „Columna” din Chişinău.

Candidatul selectat va fi anunţat în zilele următoare.

Colectivul profesoral al Liceului de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim” susţine că decizia de demitere a directorului, dar şi organizarea concursului este ilegală, atât timp cât au fost luate decizii fără participarea fostului director care, de altfel, la momentul demiterii sale se afla în concediu, iar colectivul profesoral în vacanţă, transmite IPN.

Constantin Mariniuc, director adjunct la „Prometeu-Prim”, declară că nu cunoaşte motivul demiterii lui Aurelian Silvestru, dar din surse neoficiale a aflat că ar fi atingerea plafonului de vârstă pentru această funcţie, adică 65 de ani. Vicedirectorul spune că la începutul lunii iulie i s-a prezentat un ordin, semnat de cel de-al treilea fondator al Liceului, Stepan Cioclea, prin care deja fostul director este demis, fără a se invoca un motiv. I s-a propus ca el să ocupe această funcţie, dar dânsul a refuzat.

Zinaida Vîrlan, director adjunct pentru educaţie la „Prometeu-Prim”, consideră că concursul nu este decât „un spectacol foarte urât, în care s-a ajuns la punerea sub semnul întrebării în a fi sau a nu fi Aurelian Silvestru director în continuare”.

Profesorii spun că o tentativă de demitere a lui Aurelian Silvestru s-a făcut şi în 2002. Atunci aceasta a eşuat în urma unei decizii de judecată în favoarea lui Aurelian Silvestru. Şi decizia actuală de demitere a fost atacată în judecată ca fiind nefondată. Şedinţa de judecată are loc astăzi, 14 august, la Judecătoria Chişinău, sediul Centru.

Nicu Roman, unul din fondatori şi actualmente director interimar al liceului, susţine că a preluat funcţia după adunarea fondatorilor care a decis să-l numească în funcţie. Dânsul a refuzat să explice motivele demiterii lui Aurelian Silvestru, dar a menţionat că e ceva ce îi vizează doar pe cei trei fondatori. „Situaţia este una de conflict. Conflictul este cu domnul Silvestru şi constă în faptul că dumnealui nu doreşte să plece din funcţia de director”, a declarat Nicu Roman.

Articolul integral îl puteţi citi, accesând următorul link.
Similare
RECOMANDĂRI