Poliţia atenţionează despre apariţia unei noi metode de fraudă în mediul online
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Poliţia atenţionează despre apariţia unei noi metode de fraudă în mediul online

Poate ai mai auzit de phishing sau de “pescuirea de date online”. E cea mai frecventă metodă de fraudă, prin care ţi se iau şi folosesc informaţiile bancare şi, de multe ori, şi banii. Asta se face prin site-uri false, uneori asemănătoare site-urilor cunoscute şi de încredere.

Poliţia atrage atenţia asupra acestui  fenomen care are consecinţe negative pentru cetăţeni.
  
Menţionăm că,  de la începutul lunii decembrie 2020, pe teritoriul Republicii Moldova s-au intensificat cazurile de fraudă de tip phishing.
  
Schema infracţională: infractorii prin intermediul mesageriilor instantanee contactează persoanele care au plasat anunţuri de comercializare a unor bunuri pe platformele de anunţuri. Ulterior, suspecţii, sub pretextul că nu se pot apropia de a ridica bunul, propun victimelor de a-l transmite prin intermediul serviciilor poştale.
 
Totodată, Direcţia investigaţii infracţiuni informatice vă informează că Î.S. ”Poşta Moldovei” nu participă la asemenea tranzacţii şi nu cere datele cardului bancar a Beneficiarilor pentru solicitarea şi achitarea unei comenzi prin intermediul Serviciului Curier Rapid.
 
În acest context, Poliţia recomandă tuturor cetăţenilor să respecte următoarele reguli de securitate:
 
Nu divulgaţi nimănui (nici personalului băncii) informaţiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacţiei în mediul on-line).
  
Verificaţi lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacţii suspecte, adresează-te băncii cât mai repede;
 
Accesaţi doar site-urile pe care le cunoaşteţi sau cu care aţi mai interacţionat,  fiţi atenţi la denumire, să corespunda perfect;
 
 Platformele de anunţuri nu vor colecta sau valida niciodată prin e-mail sau SMS informaţii confidenţiale cum ar fi parola, numărul întreg al cardulului sau codul PIN.
 
În cazul în care aţi căzut în capcana infractorilor, informaţi imediat Poliţia şi unitatea  bancară.
 
Similare
RECOMANDĂRI