SOCIAL

Planificarea familială poate preveni sarcinile nedorite

Mai mulţi specialişti în sănătate din regiune s-au întâlnit la Chişinău cu reprezentaţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru discuţii despre sănătatea reproductivă. Chiar dacă se depun eforturi considerabile pentru a preveni sarcinile nedorite, în Republica Moldova număarul femeilor care recurg la avort este încă mare. Iar de multe ori intervenţia se produce în condiţii nesigure. Specialiştii recomandă planificarea familială, pentru liniştea şi fericirea cuplurilor.

Statistica arată că 17 la sută dintre femeile fertile din Republica Moldova nu-şi doresc, deocamdată, o sarcină, dar nu cunosc căile prin care pot să o evite. Uneori, partenerii le interzic să utilizeze anumite metode de protecţie. Din păcate, sunt situaţii în care nici medicii nu le oferă alternative. Ele nu ştiu mare lucru despre planificarea familială, ce poate preveni sarcinile nedorite.

Specialiştii spun că cele mai multe întreruperi de sarcină sunt motivate social şi economic. Deşi au fost depuse eforturi mari pentru a îmbunătăţi condiţiile în care se fac aceste intervenţii, în unele instituţii medicale întreruperile de sarcină nu respectă recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
 
Şi consecinţele ar putea fi grave.
 
Tema avortului este şi mai sensibilă într-un stat în care oamenii au cea mai mare încredere în biserică.

Doar o treime din femeile de vârstă reproductivă utilizează contraceptive moderne pentru planificarea familială.