Peste 200 de profesori din toată Republica Moldova participă la instruiri pentru a preda disciplinele viitorului
Vizualizari:

Peste 200 de profesori din toată Republica Moldova participă la instruiri pentru a preda disciplinele viitorului

216 profesori din toată ţara, participă în aceste zile la un program complex de dezvoltare profesională continuă, pe parcursul căruia sunt instruiţi să integreze unele metodologii inovative de predare şi învăţare în clasă. Iniţiativa face parte din proiectul pilot „Tekwill în fiecare şcoală” – cel mai complex program de cursuri extracurriculare, ce urmează a fi studiate ca şi discipline opţionale în şcoli, din 1 septembrie. În cadrul programului, au fost dezvoltate mai multe cursuri online cu conţinut interactiv, iar peste 18500 de elevi ce participă la proiectul pilot vor obţine cunoştinţe în domenii inovative.

Din 2021, „Tekwill în fiecare şcoală” va fi accesibil tuturor instituţiilor de învăţământ secundar general din Republica Moldova. Startul programului de formare a profesorilor a fost dat în cadrul unui eveniment online la care au participat autorităţile de profil din ţară, partenerii internaţionali de dezvoltare, implementatorii şi beneficiarii finali ai proiectului.

Scott Hocklander, şeful misiunii USAID în Moldova: „USAID este foarte mândru de rezultatele obţinute de ATIC şi Tekwill în cadrul proiectelor desfăşurate cu susţinerea noastră. Ne dorim de mai mult timp ca programele de succes ale Tekwill să fie accesibile şi locuitorilor din regiunile Republicii Moldova, iar „Tekwill în fiecare şcoală” este un pas important în acest sens. Programul va contribui pe deplin la dezvoltarea potenţialului tuturor elevilor din Moldova, care având la dispoziţie noi oportunităţi de cunoaştere, vor fi mai interesaţi să aleagă o carieră în domeniul IT.”

Madelene Eichhorn, Manageră de Programe, Ambasada Suediei în Moldova: „Sperăm că acest program va demistifica ştiinţele STEM şi va trezi interesul tinerilor pentru aceste domenii. „Tekwill în fiecare şcoală” va oferi noi abilităţi pentru viitorii angajaţi care vor activa într-o nouă piaţă a muncii, dar şi cunoştinţele necesare pentru profesorii din zilele noastre. Cu o forţă de muncă bine pregătită care are cunoştinţe puternice în domeniul TIC, vom avea noi oportunităţi pentru antreprenoriat şi vom vedea felul în care domeniile STEM vor fi îmbrăţişate şi de  fete şi femei.”

Igor Şarov, ministrul al Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC): „Apreciem deschiderea şi interesul pentru această activitate, buna intenţie şi dorinţa de a schimba lucrurile în bine.  Dezvoltarea societăţii informaţionale rămâne o prioritate pentru noi. Recent, am reuşit să aprobăm curricula pentru 6 cursuri ale proiectului şi sunt foarte mândru că, din acest an elevii le vor studia în şcoli. Le mulţumesc foarte mult partenerilor de dezvoltare pentru susţinerea de care ne bucurăm în acest proiect, dar şi cadrelor didactice care susţin demersul MECC de a îmbunătăţi calitatea educaţiei.”
Crearea cursurilor „Tekwill în fiecare şcoală” a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat şi ale cetăţenilor din ţară şi diasporă (în cadrul campaniei de crowdfunding TwentyTu, desfăşurată în anul 2018), precum şi ale partenerilor de dezvoltare externi – PNUD Moldova, USAID, Suedia. Proiectul se bucură şi de suportul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Formarea profesorilor – printre priorităţile „Tekwill în fiecare şcoală”

Cadrele didactice care participă în programul de formare vin din 77 de şcoli din 28 de raioane ale ţării. Pentru o perioadă de 5 săptămâni, profesorii vor beneficia de instruiri online cu privire la conţinutul cursurilor, utilizarea platformei şi noile metodologii de predare şi învăţare online. Toate aceste practici, urmează să le aplice în predarea disciplinelor opţionale în cadrul orelor. Pedagogii vor beneficia şi de expertiza unui mentor pe tot parcursul anului de studiu, în eventualitatea apariţiei unor neclarităţi în predarea disciplinelor viitorului.
 
Ana Chiriţa, directoarea proiectului TEKWILL: „Profesorii sunt un element-cheie în instruirea elevilor online. Iată de ce, atunci când am creat proiectul, am decis să le oferim mai multe oportunităţi de formare, pentru a abilita cadrele didactice în predarea acestor discipline. Datele unui studiu realizat în cadrul proiectului, ne-au arătat că printre cele mai mari necesităţi pe care le au cadrele didactice pentru a-şi face munca cu profesionalism este lipsa asistenţei tehnice, suportul metodologic şi expertiza necesară. Astfel, după cursurile de formare, vom elabora un ghid explicativ pentru profesori, suport pe care vor găsi toate informaţiile necesare cu referire la proiect şi vom oferi, inclusiv, acces la echipamentele necesare desfăşurării programelor propuse.”
 
Cursurile „Tekwill în fiecare şcoală”
 
„Tekwill în fiecare şcoală” îşi propune transformarea educaţiei din RM, atât prin dezvoltarea de conţinut digital interactiv, cât şi prin introducerea în procesul de predare şi învăţare din cadrul instituţiilor de învăţământ a noilor metodologii: învăţarea mixtă („blended learning”) şi clasa inversată („flipped classroom”). Cursurile vor putea fi studiate în mod individual sau ghidate de un profesor în timpul orelor. Lecţiile sunt dedicate elevilor cu vârste cuprinse între 13-19 ani.   Fiecare curs cuprinde 34 de lecţii, ceea ce va permite studierea acestora în decursul a unui an academic, câte o lecţie pe săptămână. Lecţiile includ resurse educaţionale de tip text digital, lecţie video, exerciţii de simulare, teste interactive de evaluare şi realizarea unui proiect final.
 
Proiectul prevede 8 curricule divizate în patru industrii precum:
• Inteligenţa Artificială (cursurile: Programarea Agloritmilor in C/C++, Inteligenţa Aritificială)
• Dezvoltare Software (cursurile: Proiectarea şi Dezvoltarea Web, Proiectarea şi Dezvoltarea
  Aplicaţiilor Mobile)
• Industrie Creativă (cursurile: Design Grafic, Video Storytelling)
• Leadership Antreprenorial (cursurile: Inteligenta Emoţională, Antreprenoriat).
 În acest an, în cadrul proiectului pilot, din numărul total de cursuri vor putea fi studiate doar 3.

Proiectul TEKWILL – Revoluţia începe!

Proiectul „Tekwill în fiecare şcoală” este parte a Proiectului TEKWILL, implementat de Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susţinerea financiară a Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională şi a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelenţă al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerinţele curente ale pieţei. Pentru a continua să contribuie la creşterea competitivităţii industriei IT şi a altor sectoare strategice ale economiei, centrul şi-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel naţional, cu sloganul „Revoluţia începe!” Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a ţării, prin îmbunătăţirea capacităţilor antreprenoriale şi educaţionale ale societăţii, dar şi prin sporirea potenţialului de cercetare şi dezvoltare al instituţiilor de învăţământ, în conformitate cu cererea de pe piaţa IT.
 
Similare
RECOMANDĂRI