Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Părinţii au protestat în faţa Guvernului: Cer redeschiderea grădiniţelor

Părinţii cer autorităţilor redeschiderea grădiniţelor, iar dacă nu o vor face să achite indemnizaţii compensatorii. Au organizat şi un protest la Chişinău cu mesajul "Copiii mor, Guvernul tace". Părinţii vor să atragă atenţia guvernanţilor şi opiniei publice asupra pericolului pentru sănătatea şi chiar viaţa copiilor rămaşi singuri acasă.

Inga este mama a doi copii, de 2 şi 4 ani. Femeia a stat 4 luni acasă, cu cei mici, în toată perioada în care grădiniţele au fost închise. E ultima săptămână în care mai poate lipsi de la serviciu. De luni, riscă să îşi piardă locul de muncă.

INGA, mama a doi copii minori: „Mai departe ce fac, nu am nicio idee, eu am venit aici cu speranţa că să fim în sfârşit auziţi, ca să încercăm să facem ceva, nu să spunem că e imposibil. Noi cerem redeschiderea grădiniţelor. Eu nu pot să îi las acasă, ei au doar 4 şi 2 ani, este absolut imposibil să îi las acasă, ce fac eu? unde e soluţia, ce să fac? Cer redeschiderea grădiniţelor”.

Părinţii cer autorităţilor soluţii. Ei au protestat astăzi în faţa Guvernului de la Chişinău dar nu au fost băgaţi în seamă.  

„Pentru a cere Guvernului soluţii, dar nu decizii, deaorece până acum am trimis foarte multe cereri cât şi demersuri pentru ca dumnealor să vină cu o soluţie, ca de exemplu, ar fi putut deschide 5 grădiniţe pentru a vedea cum evoluează locurile, dar ei au hotărât să ia decizii, nu să facă ceva în privinţa aceasta”.

„Acum doar soţul activează, dar e greu să menţinem bugetul familiei, e foarte dificil, intrăm in datorii şi respectiv greu de supravieţuit.Nu putem face faţă deja, ne-a ajuns cuţitul la os, de asta am venit astăzi aici”.

Protestatarii susţin că întreţinerea celor 1500 de grădiniţe din Republica Moldova costă aproape 10 milioane de lei pe zi. Banii sunt de la budget, din taxele şi impozitele plătite de părinţi, dar serviciile sociale nu sunt oferite.

ALA REVENCO, organizator: „Părinţii a celor 150 de mii de copii, pentru ca să primească un anumit serviciu de la stat, patru luni de zile acest serviciu este întreţinut in gol, adică el funcţionează, toţi au primit salariile cu excepţia alimentaţiei, toate serviciile au fost achitate, dar nu au fost prestate servicii, deci avem un paradox şi o situaţie care cumva nu deranjează statul”.

Părinţii au semnat astăzi şi o petiţie prin care cer Guvernului redeschiderea grădiniţelor sau achitarea unei indemnizaţii. Potrivit autorităţilor, grădiniţele s-ar putea redeschide treptat de pe 15 iulie.
Similare
RECOMANDĂRI