O tânără suspectată de trafic de fiinţe umane a fost reţinută în flagrant pe Aeroportul Internaţional Chişinău
Sursa foto:politia.md Vizualizari:

O tânără suspectată de trafic de fiinţe umane a fost reţinută în flagrant pe Aeroportul Internaţional Chişinău

O tânără suspectată de trafic de fiinţe umane a fost reţinută în flagrant pe Aeroportul Internaţional Chişinău, în timp ce intenţiona să părăsească Moldova, alături de o potenţială victimă. La solicitarea procurorilor, reţinerea ei, dar şi toate acţiunile de documentare, au fost desfăşurate sub conducerea Procuraturii municipiului Chişinău, de către ofiţerii de investigaţii ai Poliţiei de Frontieră şi reprezentanţii Direcţiei de Poliţie Chişinău.

Principalul suspect este o tânără de 25 de ani, cetăţean al R. Moldova, care avea rolul de a recruta, precum şi perfecta actele de călătorie şi organiza transportarea tinerelor în Germania. Aceasta era parte a unei grupări criminale, care din contul membrilor perfecta paşapoartele pentru plecarea în străinătate şi alte acte necesare pentru aflarea în Uniunea Europeană, iar veniturile promise de traficanţi se ridicau anual la circa 75.000 EUR per persoană.

În vederea documentării acţiunilor membrilor grupului criminal organizat, a fost infiltrată o angajată a Direcţiei de Poliţie Chişinău, în calitate de investigator sub acoperire. Învinuita, deci, a fost urmărită până în momentul îmbarcării sale la cursa Chişinău – Dortmund, Germania. Tânăra o însoţea pe poliţistă, care avea rolul de victimă şi, conform schemei, ultima urma să fie preluată de către membrii filierei de trafic de fiinţe umane, cu scopul exploatării sexuale în Uniunea Europeană.

În preambul, din luna mai curent a fost iniţiată o operaţiune pe linia destructurării unei grupări criminale specializate pe trafic de fiinţe umane, unde erau vizate mai multe persoane, cetăţeni ai Republicii Moldova şi ai României, stabilite în Germania. Urmare a măsurilor speciale de investigaţii, efectuate în cadrul cauzei penale pornite, s-a constatat că pentru realizarea intenţiilor infracţionale comune, îndreptate la recrutarea persoanelor în scopul exploatării sexuale comerciale şi transportarea acestora peste hotarele Republicii Moldova, prin intermediul internetului, suspecţii identificau tinerele moldovence, cărora le promiteau beneficii materiale şi condiţii de trai decente în Germania. Ulterior, ajungând la locul de destinaţie, urmau să fie preluate de către alţi membri ai reţelei internaţionale de trafic de fiinţe umane pentru a fi adăpostite în apartamente închiriate cu acest scop. În gruparea criminală respectivă, rolurile complicilor erau diferite, îndreptate spre obţinerea rezultatului final comun.

În consecinţă, tânăra moldoveancă a fost reţinută şi plasată în arest preventiv pentru 30 de zile, la solicitarea procurorilor, începând din data de 29 noiembrie 2019. Măsurile procesual penale continuă, în vederea identificării tuturor membrilor grupării şi tragerea lor la răspundere.

Pentru fapta comisă, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
Similare
RECOMANDĂRI