SOCIAL

O bucată de beton a fost cât pe ce să cadă de pe faţada unui bloc aflat pe bulevardul Negruzzi

Viaţa locuitorilor din Chişinău este pusă deseori în mare pericol din cauza clădirilor vechi care se prăbuşesc, bucată cu bucată, pe trotuare. Un astfel de incident a fost evitat de pompierii la un bloc de pe bulevardul Negruzzi. O bucată de beton a fost cât pe ce să cadă de pe faţadă, de la etajul 7. În urmă cu o lună, o bucată din balconul unui bloc de pe strada Izmail, s-a desprins şi a căzut de la etajul 16 chiar lângă o femei cu un copil.

Placa din beton care risca să cadă, atârna la peste 20 de metri înălţime. Proprietara apartamentului a spus că nu mai are putere să facă ceva şi a apelat la ajutorul salvatorilor.

GHEORGHE LUNGU, reporter TVR MOLDOVA: „Acest bloc de locuit de pe strada Constantin Negruzzi a fost construit în urmă cu aproape 60 de ani. Ca şi în cazul multor altor clădiri vechi din centrul Chişinăului, faţada acestuia se află într-o stare deplorabilă”.

Şeful secţiei locativ-comunale din Pretura Sectorului Centru spune că s-a creat, în 2019, o comisie de examinare vizuală a stării tehnice a clădirilor vechi din Chişinău. Doar în sectorul Centru au fost găsite 42 de clădiri avariate.

GAVRIL CUPCEA, şef Secţia Locativ-Comunală, Pretura Centru: „Anul acesta am demontat, tot cei pe Bulevardul Ştefan ce Mare unde cădeau elementele de pe clădiri. La 6 blocuri locative, întreprinderea municipală am văzut că sunt elemente care prezintă pericol şi ei au mers la fiecare bucată şi am demontat-o”.

Şeful adjunct de la Direcţia locativ-comunală a Primăriei spune că peste 99 % din blocurile din Chişinău sunt privatizate, iar locatarii trebuie să-şi asume cheltuielile pentru întreţinerea lor. Autorităţile nu spun însă nimic despre cei care nu respectă legea deşi Primăria dar şi alte instituţii au instrumente legale de a-i obliga să nu pună în pericol viaţa cetăţenilor.