SOCIAL

Numărul studenţilor a scăzut, în ultimii 10 ani, cu 40 la sută. Mai multe universităţi din Republica Moldova vor fi închise

post-img

Din anul de studii 2005-2006 şi până în 2016-2017, numărul studenţilor a scăzut cu peste 40%. În aceeaşi perioadă, numărul instituţiilor de învăţământ superior s-a diminuat doar cu 14%, arată studiul „Învăţământul superior şi necesitatea de a îmbunătăţi relevanţa şi eficienţa lui”, realizat de Banca Mondială.

Tendinţa se va menţine, astfel că, până în 2020, se aşteaptă o scădere cu încă 25% a numărului de studenţi până la 55.000 sau mai puţin, susţin experţii Băncii Mondiale, potrivit mold-street.com.

De notat că, în anul 2016-2017, numărul studenţilor era estimat la circa 75.000, iar în 2005-2006 - la 125.000. Declinul numărului de studenţi accentuează îngrijorările legate de calitate şi eficienţă. Cu o populaţie medie scontată de 1.700 de studenţi pe universitate în 2020, este tot mai puţin probabil că universităţile pot îmbunătăţi sau chiar menţine calitatea studiilor.

De exemplu, menţinerea cadrelor didactice suficient de calificate pentru toate facultăţile şi disciplinele va deveni tot mai dificilă din cauza lipsei de fonduri şi a studenţilor, la fel ca anul trecut, când 5.000 de locuri finanţate din buget nu au fost ocupate în timpul admiterii, se arată în studiu.

Experţii Băncii Mondiale susţin că nici în prezent calitatea absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior nu corespunde cerinţelor pieţei.

Această situaţie generează îngrijorarea că universităţile vor întâmpina şi mai multe dificultăţi, spun experţii.

Potrivit lor, instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova dispun de un nivel de autonomie sporit, dar nu şi de transparenţă şi responsabilitate clară. Mecanismul de finanţare a învăţământului superior nu prezintă stimulente de încurajare a instituţiilor să ofere absolvenţilor competenţe care i-ar ajuta să obţină locuri de muncă bune.