Numărul cazurilor de rabie în anul 2018 a crescut cu 54% 
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Numărul cazurilor de rabie în anul 2018 a crescut cu 54% 

Numărul cazurilor de rabie înregistrate în anul 2018 este cu 54% mai mare în raport cu anul 2017. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, a crescut atât numărul animalelor diagnosticate cu rabie – de la 49 până la 91, cât şi numărul de teritorii administrative afectate – de la 25 până la 29. În anul 2018 cazuri de rabie umană nu au fost înregistrate, transmite IPN

Rabia a fost identificată la 21 de animale sălbatice şi la 70 de animale domestice. În condiţiile Republicii Moldova virusul rabic este menţinut de populaţia de vulpi, în special, pentru că nu se întreprind măsuri permanente de diminuare a numărului acestora.

Conform datelor statistice, anual, în instituţiile medicale din republică se înregistrează până la 5000 persoane agresate de diferite categorii de animale, o mare parte dintre ele fiind supuse tratamentului preventiv antirabic pentru a le salva viaţa.

În cazul în care persoana este agresată de orice animal trebuie să spele rana cât mai curând posibil cu săpun sub apă curgătoare, să o prelucreze cu tinctură de iod şi să solicite asistenţa medicală. Asistenta antirabică, inclusiv vaccinarea curativ-profilactică contra rabiei se acordă gratuit fiecărei persoane la necesitate.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, pentru a micşora numărul mare de cazuri de rabie la animale, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, cât şi Societatea Vânătorilor şi Pescarilor ar trebui să încurajeze vânatul nelimitat al vulpilor. Totodată, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să asigure imunizarea contra rabiei a animalelor de companie, iar autorităţile publice locale să întreprindă măsuri de vaccinare a animalelor fără stăpân.

Rabia sau turbarea este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central, creierul şi măduva spinării, atât la animale, cat şi la oameni. Virusul se poate transmite prin salivă. Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor, atât de la animale sălbatice, cât şi domestice infectate. Persoana care a intrat în contact cu un animal bolnav de rabie, a fost rănit sau muşcat, trebuie să se adreseze la medic pentru a fi vaccinat.

Similare
RECOMANDĂRI