Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Nistrul, sufocat de deşeuri din plastic

Cel mai mare pericol pentru Nistru este … neglijenţa oamenilor. Au spus-o, într-un glas, mai localnici şi activişti de mediu, locuitori ai satelor, care au pornit să cureţe malurile fluviului de pe teritoriul raionului Soroca. Deşeurile din plastic sunt in topul gunoaielor găsite.

Timp de câteva zile, mai mulţi voluntari ai unei asociaţii de mediu din Soroca vor curăţa de gunoi o parte din albia Nistrului. În fiecare sat, voluntarii sunt ajutaţi de localnici.

VEACESLAV BURLACU, voluntar: „Pe parcursul verii, cetăţenii noştri ies la odihnă, la picnicuri, frigărui, şi lasă în urma lor multe sticle, peturi, mult plastic. Prin orarul stabilit c u comunităţile locale, cu APL-urile, se colectează deşeurile lunar."

LIVIA CEBOTARI, secretar Consiliul Sătesc Egoreni: „De pe mal, colectează gunoiul şi-l duc la gunoiştea autorizată care o avem, de la marginea satului."

BUNDIUC LUDMILA, voluntar: „Eu locuiesc pe malul Nistrulu, aici aproape. Dacă vedem copii, maturi care vin la odihnă, mă rog, se întâmplă că nu sunt conştienţi şi mai zvârl, mai lasă. Şi, desigur, facem observaţii, când venim, ne mai aplecăm şi noi, mai strângem şi noi."

DIMITRIE OBOROC, voluntar: „ Am venit să dau o mână de ajutor pentru a curăţi malul Nistrului din localităţile apropiate."

Voluntarii sunt indignaţi şi de faptul că unii gospodari de pe malul Nistrului sunt indiferenţi şi nu strâng gunoiul din preajma casei.

VALENTINA JAMBA, voluntar: „Persoanele care trăiesc, vedeţi, iată aici, au o lene mare. O lene care e legată cu nici nu pot să zic cu ce animal, cu omul. A făcut curăţenie a aruncat aici. Ploaia ceva a mutat dare le îs poluanţi ai solului."

Fluviul Nistru este principala resursă de apă din Republica Moldova. El trece prin 39 de oraşe şi 559 sate, din 19 raioane.
Similare
RECOMANDĂRI