Ministrul Sănătăţii: Se cer schimbări în legislaţie pentru a nu lăsa satele fără medici de familie
Sursa foto:bihon.ro Vizualizari:

Ministrul Sănătăţii: Se cer schimbări în legislaţie pentru a nu lăsa satele fără medici de familie

La aproape un an de când medicii de familie pot să-şi înregistreze un cabinet individual, mai puţin de 50 de medici au trecut la libera practică. Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ala Nemerenco, a declarat pentru IPN că reforma nu a fost bine gândită şi „nu este în beneficiul satelor noastre”.

Ala Neremerenco nu consideră sustenabilă iniţiativa din mai multe puncte de vedere, dar spune că rămâne la discreţia medicilor de familie dacă doresc să activeze pe cont propriu. „Această decizie a influenţat foarte prost cetăţenii. Dacă într-un sat lucrau până acum câţiva medici de familie, acum ei s-au despărţit. S-au despărţit şi cetăţenii”, a spus Ala Nemerenco. Potrivit ministrului, în unele sate au început oamenii să aibă conflicte între ei din cauza că medicii s-au despărţit. „Republica Moldova nu este o practică viabilă în zona rurală”, a declarat aceasta.

Ala Nemerenco a mai spus că se cer schimbări în legislaţie pentru a nu lăsa satele fără medici de familie.

Reforma Asistenţei Medicale Primare, iniţiată de fosta guvernare, prevede că medicul de familie îşi poate alege individual forma de activitate – fie cabinet individual, fie centru al medicilor de familie fondat de doi şi mai mulţi medici de familie titulari, fie să se angajeze în cadrul unui prestator de asistenţă medicală primară existent. Legea a intrat în vigoare la 5 noiembrie 2018.
Similare
RECOMANDĂRI