Mesajul ONU Moldova de Ziua Femeilor: „Eu decid. E timpul pentru egalitate”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mesajul ONU Moldova de Ziua Femeilor: „Eu decid. E timpul pentru egalitate”

Pentru a evidenţia forţa de care au dat şi dau dovadă femeile şi fetele, mesajul ONU Moldova de Ziua Femeilor şi a campaniei de sensibilizare aferente este: „Eu decid. E timpul pentru egalitate”. Mesajul se aliniază cu tematica prioritară a celei de-a 65-a sesiune a Comisiei pentru Condiţia Femeilor: „Participarea eficientă şi deplină a femeilor în procesele decizionale în viaţa publică, la fel ca şi eliminarea violenţei pentru atingerea egalităţii de gen şi abilitarea tuturor femeilor şi fetelor”. Acesta mesaj va fi transmis prin intermediul activităţilor desfăşurate de agenţiile ONU în R. Moldova, în perioada 1-15 martie.

Tematica Zilei Internaţionale a Femeilor din 2021, declarată de ONU este „Femei în poziţii de conducere (leadership): Realizarea unui viitor egal într-o lume afectată de COVID-19”. Aceasta celebrează eforturile imense ale fetelor şi femeilor din toată lumea depuse pentru a lupta pentru drepturile lor în contextul pandemiei. Femeile sunt unul din cele mai afectate grupuri de persoane vulnerabile de criza pandemică. Ele au fost cele care s-au aflat în prima linie de luptă cu pandemia şi au demonstrat în tot acest timp cât de importante sunt rolul lor, dar şi eforturile pe care le întreprind zilnic la locul de muncă, în societate şi în propriile familii. Datorită lor a fost posibilă menţinerea unei societăţi funcţionale şi adaptarea mai uşoară la un nou stil de viaţă, care a avut efect asupra tuturor domeniilor din viaţa fetelor şi femeilor. În acest sens, femeile au adoptat poziţii de lidere în toate sferele lor de activitate şi de viaţă prin intermediul activităţilor neremunerate şi remunerate pe care le-au desfăşurat.

„Egalitatea de gen stă la baza drepturilor fundamentale ale omului şi rămâne a fi o prioritate pentru Organizaţia Naţiunilor Unite. Criza a evidenţiat importanţa vitală a contribuţiei femeilor, în acelaşi timp disproporţionalitatea poverii pe care femeile o duc. De Ziua Internaţională a Femeilor, şi nu doar, să ne unim eforturile şi să luptăm pentru o lume în care egalitate de gen predomină”, a menţionat Simon Springett, coordonatorul rezident ONU în Moldova, potrvit IPN.

„O bună guvernare şi democraţie necesită o reprezentare egală şi incluzivă în toate procesele decizionale. Atunci când mai multe femei se află în poziţii de conducere, răsună voci diferite şi se identifică altfel de soluţii. Anul 2021 reprezintă o oportunitate importantă pentru a spori reprezentarea femeilor şi fetelor, întrucât COVID-19 ne obligă să regândim modul în care funcţionează societatea noastră”, a menţionat Dominika Stojanoska, reprezentantă de ţară UN Women Moldova.

Cu toate că femeile devin din ce în ce mai implicate în activităţile de leadership, acest lucru nu atinge scopul de reprezentare egală atât a femeilor cât şi a bărbaţilor în procesele decizionale. Mai cu seamă în situaţia în care femeile sunt nevoite să întreprindă activităţi casnice pe lângă alte activităţi de bază.

Datele statistice arată că în anul 2020, Parlamentul a fost constituit din 22,8% de femei, alte 24,8% de femei fac parte din Guvern. La nivel local, în 2019, 21,8% dintre persoanele în funcţia de primar au fost femei, 27% au fost alese în consiliile raionale şi 36% în consiliile săteşti. Conform datelor din februarie 2021, doar 21 de ţări în lume au femei drept lidere de stat şi guvern, R. Moldova numărându-se recent printre ele, când pentru prima dată în istorie o femei a devenit preşedintele R. Moldova.

În ajun de Ziua Internaţională a Femeilor vor fi lansate o serie de evenimente online „Gender Debates Café”, ce marchează lansarea campaniei şi invită femei lidere din diverse domenii de activitate la un dialog privind dreptul femeilor de a lua decizii în toate aspectele vieţii. În acelaşi timp, în mediul online vor fi circulate numeroase materiale informative, care vor sublinia importanţa poziţionării femeilor şi fetelor în calitate de lidere şi factori de decizie.

Agenţiile ONU vor prezenta istorii de succes pentru a inspira alte femei de a-şi realiza visele şi a lupta pentru drepturile sale, prezenta date cu privire la participarea femeilor în procesul electoral, prezenta studiul – de ce femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii, conduce discuţii tematice online cu femeile afectate de virusul HIV privind rolul de lider şi altele. Scopul acestor activităţi este de sensibiliza femeile şi bărbaţii cu privire la cunoaşterea şi revendicarea drepturilor femeilor şi susţinerea acestora în accesarea poziţiilor de lider la locul de muncă, în societate, familie etc.
Similare
RECOMANDĂRI