Interdicţia impusă persoanelor cu dizabilităţi mintale de a vota, neconstituţională
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Interdicţia impusă persoanelor cu dizabilităţi mintale de a vota, neconstituţională

Curtea Constituţională a emis o hotărâre prin care a declarat neconstituţională interdicţia impusă persoanelor cu dizabilităţi mintale de a vota în alegeri. Curtea s-a pronunţat după ce avocatul Alexandru Cebănaş a ridicat excepţia de neconstituţionalitate a articolului 13 alin. (1) lit. b) din Codul Electoral, într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, transmite IPN.

În opinia autorului excepţiei de neconstituţionalitate, prevederile care lipsesc persoanele declarate incapabile prin hotărâre judecătorească de dreptul de vot, contravin prevederilor articolelor 1 alin. (3), 4 şi 8 din Constituţie, care instituie principiul statului de drept, garantează drepturi şi libertăţi, precum şi stabilesc obligaţia respectării dreptului internaţional şi a tratatelor internaţionale.

Curtea Constituţională a făcut trimitere la jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în care s-a menţionat că, în secolul XXI, într-un stat democratic, dreptul de vot nu trebuie să constituie un privilegiu al unor categorii restrânse de persoane, ci un bun al întregii societăţi, iar prezumţia ar trebui să opereze în favoarea recunoaşterii sale în cazul unui număr cât mai mare de persoane.

Curtea a reţinut că, în cazul declarării incapacităţii persoanei, raţiunea protecţiei acesteia de consecinţele negative ale propriilor acţiuni era extinsă şi la dreptul de vot. Astfel, interdicţia dreptului de vot se baza pe simpla supoziţie potrivit căreia o persoană incapabilă este inconştientă în materie de exercitare a votului. Or, o asemenea prezumţie a fost şi este respinsă pe scară largă de către tribunalele naţionale şi internaţionale.

Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de către avocatul Alexandru Cebănaş şi a declarat neconstituţional articolul 13 alineatul (1) litera b) din Codul Electoral, adoptat prin Legea nr. 1381 din 21 noiembrie 1997.

Hotărârea Curţii este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

Similare
RECOMANDĂRI