SOCIAL

Instituţiile de învăţământ din Republica Moldova sunt în carantină de astăzi. Salariile profesorilor şi educatorilor nu vor fi tăiate

Astăzi este prima zi în care grădiniţele, şcolile şi universităţile din Republica Moldova au fost închise, ca o măsură de prevenire a răspândirii virusului COVID-19. Totuşi, profesorii şi educatorii au venit la serviciu şi unii dintre ei s-au ocupat de dezinfectarea spaţiilor în care se desfăşoară procesul educaţional. Ziua a fost mai grea pentru părinţii care au fost nevoiţi să-şi ia liber de la locul de muncă sau să caute pe cineva să stea cu cei mici.

Dacă într-o zi obişnuită şcolile şi grădiniţele sunt un furnicar, ăstăzi instituţiile de învăţământ au fost cuprinse de linişte.

Grădiniţa 46 din sectorul Centru îşi are uşile încuiate şi este în carantină ca şi toate celalte din Chişinău. Cei 160 de copii care fecventează instituţia au rămas acasă. Directoarea ne spune că în ultimele zile tot mai puţini părinţi îşi aduceau copii la grădiniţă pentru a-i proteja de o eventuală infecţie.

Chiar şi în aceste condiţii, toţi angajaţii au venit la serviciu şi şi-au petrecut ziua dezinfectând sălile de clasă. Mari batai de cap au avut, însă, părinţii. Ei au fost nevoiţi să rămână acasă sau să-şi încredinţeze copiii în grija cuiva.

„Este relativă decizia autorităţilor, pentru părinţii care ambii lucrează ce faci cu copilul nu ai cui să-l laşi. Baiatul stă cu bunica. Mergem la cumpărături, avem nevoie de cumpărat nu am fost pregătită să cumpărăm câte ceva fiindcă au nevoie şi de mâncare”, au declarat părinţii pentru TVR Moldova.

La intrarea în  Liceul „Lucian Blaga” se află un stand din care elevii se pot informa în legatură cu epidemia de coronavirus. Astăzi, însă, nimeni nu l-a mai luat în seamă, pentru că la şcoală au venit numai cadrele didactice.

„Am încercat să oferim informaţii suplimentare pentru părinţi şi ce ar putea să facă copii în timpul acesta, am încercat să facem o adresare faţă de elevi cu ce s-ar putea ocupa”, a afirmat Valentina Olaru, directorul liceului.

Au rămas acasă şi studenţii, deşi unii încă erau în sesiune şi mai aveau de susţinut examene. Prorectorul Universităţii de Stat, Otilia Dandara, spune că procesul educaţional nu va fi afectat în cazul în care vacanţa forţată va dura doar o săptamână. Cu atât mai mult cu cât studenţii pot îndeplini unele sarcini de acasă. 

Salariile profesorilor şi educatorilor nu vor fi tăiate, chiar dacă ei nu au ore, a declarat ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit ordinului Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării emis ieri, instituţiile publice şi private, de educaţie timpurie, instituţiile de învăţământ primar, secundar, profesional tehnic, superior şi de învăţământ special vor fi închise în perioada de 11-23 martie.