SOCIAL

Încă cinci câini dresaţi vor ajuta vameşii din Republica Moldova să depisteze contrabanda cu ţigări

post-img

Patrimoniul chinologic al Serviciului Vamal a fost completat cu încă cinci exemplare canine, rasele Ciobănesc Belgian Malinois şi Flat Coated Retriever, recunoscute pentru abilităţile de depistare a produselor din tutun.

Câinii sunt donaţi de către compania Japan Tobacco International (JTI), care a mai donat patru câini de serviciu  şi în anul 2011, asigurând, totodată, şi finanţarea cursurilor de instruire pentru echipele canine formate.

Ceremonia de donaţie a avut loc în cadrul întrevederii Directorului General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu responsabili din cadrul Reprezentanţelor JTI din Republica Moldova şi România.

Vitalie Vrabie le-a mulţumit reprezentanţilor JTI pentru susţinerea autorităţii vamale în demersurile de dezvoltare a capacităţilor instituţionale în domeniul antifraudă, menţionând că: ”JTI continuă să fie unul dintre cei mai consecvenţi aliaţi ai Serviciului Vamal în lupta împotriva traficului ilicit cu ţigarete, inclusiv cele contrafăcute, asistenţă care a contribuit semnificativ şi la înregistrarea unor rezultate notabile pe acest palier.”

Potrivit datelor deţinute, pe parcursul primelor 10 luni ale anului curent, au fost  depistate  în total 5 465 660 de ţigarete, cu circa 35% mai mult decât în perioada precedentă din 2016.  De menţionat că, din totalul celor peste 5,4 mil. de ţigarete reţinute, aproximativ 60% au fost depistate de către echipele canine ale Serviciului Vamal.

”Aceste cifre confirmă încă o dată necesitatea dezvoltării domeniului chinologic şi sporirea numărului echipelor canine specializate în detectarea bunurilor restricţionate, prohibite sau care constituie obiectul declarării obligatorii”, a punctat Directorul General al Vămii.

La rândul său, Directorul JTI, Dorin Pavaloi a declarat că: „Eforturile JTI în Moldova şi în România fac parte din misiunea JTI la nivel global, de a colabora cu autorităţile pentru combaterea comerţului ilegal cu ţigarete. În 2007, JTI a încheiat cu Comisia Europeană un Acord pentru combaterea comerţului ilicit, pe o perioadă de 15 ani, în valoare de 400 milioane dolari. Potrivit acestui document, în cazuri de confiscări mai mari de 50.000 de ţigarete, compania producătoare plăteşte integral diferenţa de taxe dintre statul în care au fost confiscate şi statul pentru care erau destinate. În cazul în care confiscările totalizează, într-un an, 90 milioane bucăţi, diferenţa de taxe e plătită de patru ori. Contrabanda cu ţigarete are efecte grave asupra veniturilor bugetare, mediului de afaceri, dar şi asupra societăţii în general, determinând creşterea criminalităţii organizate. Vom colabora în continuare cu autorităţile într-o manieră deschisă, constructivă şi transparentă, pentru a ne aduce astfel contribuţia la dezvoltarea economico-socială a Moldovei.”

Necesitatea dezvoltării domeniului chinologic a fost susţinută şi de către Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria: ”Ne bucurăm să putem contribui la combaterea comerţului ilegal cu ţigarete, pe ambele maluri ale Prutului. 

JTI a donat Vămii române, începând din 2006, peste 50 de câini, asigurând totodată suport logistic pentru trainingul echipelor canine. 

De asemenea, JTI a sprijinit Serviciul Vamal din Moldova, pe lângă o serie de echipamente specifice şi cu cinci câini pentru combaterea contrabandei. Echipele canine sunt foarte eficiente şi au un rol important în prevenirea comerţului ilicit. Aproape zilnic, câinii prezenţi în punctele vamale de la graniţele României reuşesc să depisteze produse din tutun. De exemplu, câinele Speedy a descoperit la finele lunii septembrie circa 250.000 pachete, în judeţul Satu Mare, ţigaretele capturate având o valoare de peste 500.000 euro! Vom pune şi pe viitor la dispoziţia autorităţilor din România şi Moldova experienţa şi resursele noastre.”

Centrul Chinologic al Serviciului Vamal a fost fondat în anul 2007 şi, până la această donaţie, avea în dotare 21 de exemplare canine specializate în detectarea diferitor tipuri de produse. Câinii donaţi vor fi specializaţi inclusiv în detectarea drogurilor şi a precursorilor, iar unul dintre patrupezi este instruit în depistarea banilor cash.