SOCIAL

În şcolile din R. Moldova urmează să se predea lecţii de educaţie juridică. 20 de poliţişti vor fi instruiţi în cadrul unui proiect

Prevenirea şi combaterea criminalităţii în rândul copiilor şi tinerilor trebuie să devină o prioritate în Republica Moldova. Autorităţile sunt în alertă din cauza numărului tot mai mare de infracţiuni comise de minori în ultimul timp. De aceea, astăzi a fost lansat un proiect, în cadrul căruia, 20 de poliţişti vor fi instruiţi pentru a susţine lecţii de educaţie juridică în şcolile din Republica Moldova.

Proiectul "Implicarea poliţiştilor în cultivarea respectului pentru lege în rândul tinerei generaţii" reuneşte 20 de poliţişti din toate regiunile Republicii Moldova. Ei şi-au asumat misiunea de a susţine lecţii de educaţie juridică în şcoli.

ALINA URSU şef Secţie "Siguranţă Copii", IGP: „În cazul în care săvârşesc careva infracţiuni, contravenţii, ei riscă o pedeapsă şi anume poliţiştii noştri odată cu lecţiile vizate le vor explica pe înţelesul lor”.

SERGIU GOLOVACI secretar de Stat, MAI: „Această activitate se regăseşte în obiectivul nostru principal, care este acum pe agenda MAI, implimentarea acelor reforme, preluarea acelor practici bune, europene, în activitatea poliţiei”.

Programul de educaţie juridică în Republica Moldova a început să se dezvolte încă la începutul anului trecut. După modelul preluat din România şi susţinut de o Reţea Naţională pentru Educaţie Juridică, în cadrul proiectului au fost instruiţi peste 50 de profesionişti în drept – de la procurori şi judecători până la avocaţi şi inspectori CNA. Acum sunt implicaţi şi poliţişti pentru că ei sunt cei care înteracţionează mai mult cu cetăţenii.

LUDMILA STUPARU manager de proiect: „Am decis să extindem proiectul către 20 de poliţişti din Republica Moldova pentru că elevii ne întreabă despre poliţişti. Primul contact cu elevii nu este un judecător sau procuror, ci cu un poliţist de la ei din localitate”.

Este mai uşor ca infracţiunile să fie prevenite decât combătute, spune şi judecătorul din România Cristi Danileţ. De aceea oamenii legii trebuie să înveţe anumite tehnici de predare a informaţiei juridice către copii.

CRISTI DANILEŢ judecător, România: „Am constatat şi în România, şi în Republica Moldova, deseori minorii sunt supuşi tentaţiei de a încălca legea, fie comit infracţiuni de violenţă, uneori chiar foarte grave, ajungându-se până la crime, fie consumă substanţe interzise şi atunci credem că este bine să-i responsabilizăm de mici, ei să înveţe ce legi există, ce sancţiuni există”.

ION PRUTEANU şef Direcţie, CNA: „Toţi colegii mei de la direcţia Educaţie sunt reprezentanţii proiectului. Componenta de prevenire, în măsură egală, este bună atât în medicină, cât şi în poliţie, CNA şi tot ceea ce ţine de prevenirea unor eventuale fenomene”.

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici, promite că va implementa programul de scolarizare juridică, pentru a contribui la prevenirea delicvenţei juvenile.

„CORNELIU POPOVICI ministrul Educaţiei: „Importanţa activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului implimentat de către Centrul de Inovare şi Politici din Moldova, rezultă şi în existenţa unor fenomene alarmante, care, în ultima perioadă, au şocat întreaga societate. Mă refer la tragediile care s-au produs la Costeşti, la Orhei şi la Elizavetovca”.

Proiectul îşi propune să educe spiritul respectării legilor în rândul minorilor pentru ca aceştia să devină adulţi responsabili.

„ION MANOLE director executiv Promo-Lex: „Educaţia juridică face parte din educaţia cetăţenească şi, respectiv, ne dorim nişte cetăţeni mai informaţi şi mai activi, şi mai implicaţi în tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, vedem că există foarte multe probleme”.

Programul este implementat de Centrul de Inovare şi Politici din Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie, finanţat de Promo-Lex şi Uniunea Europeană.