În R.Moldova va fi iniţiată campania de reciclare a deşeurilor de echipamente electronice, pentru un consum raţional
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În R.Moldova va fi iniţiată campania de reciclare a deşeurilor de echipamente electronice, pentru un consum raţional

Începând cu 14 octombrie, timp de o lună, populaţia, dar şi instituţiile vor fi încurajate să colecteze şi să predea deşeurile de echipamente electronice şi electrice (DEEE) operatorilor autorizaţi. Este parte a unei campanii lansate de Asociaţia Obştească EcoDigital, care se alătură în acest fel Zilei internaţionale a DEEE-urilor. Iniţiativa este marcată pe 14 octombrie, la propunerea Asociaţiei Internaţionale a Organizaţiilor Producătorilor cu Responsabilitate faţă de Deşeuri Electronice (WEEE Forum), fiind la a patra ediţie, transmite IPN.

Prin această campanie se urmăreşte conştientizarea rolului fiecărui cetăţean în asigurarea circularităţii produselor electronice. Organizatorul, EcoDigital, implementează proiectul „Reciclăm deşeuri de echipamente electronice şi electrice şi realizăm obiective de dezvoltare durabilă”.

Scopul campaniei „Moldova reciclează DEEE-uri” este implicarea activă a populaţiei şi instituţiilor din ţară în colectarea şi predarea DEEE-urilor acumulate către operatorii autorizaţi (Moldrec sau EcoREcycling), partenerii proiectului şi diseminarea de informaţii şi date relevante pentru a stimula un spirit participativ şi un consum raţional în rândul populaţiei din Republica Moldova. 

Pandemia COVID-19 şi-a pus şi mai mult amprenta asupra provocărilor poluării cu DEEE-uri, pe seama creşterii consumului de produse electronice. Potrivit unui studiu recent, în Uniunea Europeană cererea de computere personale şi tablete a crescut cu 4,6%, de la an la an, până în decembrie 2020. În acest context, apare problema conştientizării de către utilizatori a opţiunilor care există pentru echipamentele lor la sfârşitul vieţii, precizează un comunicat de presă emis de EcoDigital.

Potrivit unor date ale ONU, citate în comunicatul EcoDigital, în anul 2021 „fiecare persoană produce în medie 7,6 kg de DEEE-uri, ceea ce înseamnă că vor fi generate 57,4 milioane de tone în întreaga lume. Doar 17,4% din aceste deşeuri electronice care conţin un amestec de substanţe dăunătoare şi materiale preţioase vor fi înregistrate ca fiind colectate, tratate şi reciclate corespunzător.

Restul, din păcate, ajung a fi gestionate necorespunzător prin eliminare în amestec cu gunoiul menajer sau aruncate în locuri interzise. Problema enunţată rezultă şi prin pierderi de resurse, care ar putea fi reintroduse într-un nou circuit economic. Ca exemplu, conform datelor WEEE Forum, prin reciclarea fiecărui milion de telefoane mobile uzate, ar putea fi recuperate 16 000 kg de cupru, 350 kg de argint, 24 kg de aur şi 14 kg de paladiu”.

La finele campaniei vor fi desemnaţi cei mai activi Ambasadori ai e-Reciclării, care vor fi premiaţi de implementatorii şi partenerii proiectului. Prin intermediului proiectului „Reciclăm deşeuri de echipamente electronice şi electrice şi realizăm obiective de dezvoltare durabilă”, lansat în martie 2021, s-a reuşit extinderea reţelei punctelor de colectare de mici şi mari dimensiuni, atât în municipiul Chişinău,cât şi în fiecare raion. În total, 190 puncte de colectare sunt disponibile pe Harta punctelor de colectare actualizată.

Similare
RECOMANDĂRI