Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul de la Chişinău a fost chemat să dea explicaţii la CEDO în cazul unei victime a violenţei în familie

Guvernul Republicii Moldova va trebui să dea explicaţii în faţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului pentru că nu poate proteja victimele violenţei domestice. Cazul unei femei bătută de soţ, care în loc să fie protejată, a fost la un pas să facă puşcărie, pentru că l-a muşcat pe soţ de mână, a ajuns la CEDO. Specialiştii spun că, tot mai des, Curtea Europeană este singura instanţă unde li se face dreptate acestor victime.

Viaţa femeii care a ajuns să se plângă la CEDO este un şir lung de evenimente îngrozitoare. În 2011, după ce a fost bătută de mai multe ori de soţ, femeia şi-a luat cei trei copii şi a plecat de acasă. A revenit să ia din lucrurile copiilor, dar a fost surprinsă de soţ. Acesta a snopit-o din nou în bătaie şi a sugrumat-o până la leşin.

Şi dacă vă aşteptaţi ca să fi fost imediat arestat, iar victima - protejată de autorităţi, n-a fost nici pe departe aşa. Avocaţii femeii au cerut ca mama şi cei trei copii să fie protejaţi, dar atât instanţa de fond, cât şi cea de apel au respins aceste cereri. L-au "pedepsit" pe bărbat cu o amendă de doar 500 de lei şi l-au transformat din agresor în victimă.

Cazul acestei femei a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Ea a acuzat statul de inacţiune şi incapacitate de a proteja victimele violenţei în familie şi de a pedepsi agresorii. Înainte de a examina acest caz, CEDO a chemat Guvernul Republicii Moldova să dea explicaţii - de ce autorităţile au refuzat să-i ofere protecţie acestei femei? Agentul guvernamental va trebui să depună observaţii până în luna mai. Dacă nu va avea argumente plauzibile, Republica Moldova riscă să fie din nou condamnată, aşa cum plăteşte scump de fiecare dată când încalcă drepturile omului.

Cazul acestei femei este cel de-al patrulea comunicat la CEDO doar de Asociaţia Promo-LEX, în privinţa lipsei de voinţă a statului de a proteja victimele violenţei. În Republica Moldova, peste 90% dintre astfel de victime sunt femei.
Similare
RECOMANDĂRI