Gheretele care vând produse de tutungerie în apropierea instituţiilor publice din Chişinău vor fi evacuate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Gheretele care vând produse de tutungerie în apropierea instituţiilor publice din Chişinău vor fi evacuate

Aproximativ 300 de gherete unde se comercializează produse de tutungerie, amplasate în preajma instituţiilor educaţionale şi a centrelor medico-sanitare, vor fi evacuate până la sfârşitul săptămânii curente. Solicitări în acest sens au fost făcute luni, în cadrul şedinţei operative săptămânale, de către primarul general, Ion Ceban.

„Gheretele trebuie să fie scoase. Aveţi 3 zile pentru a rezolva această problemă", a spus Ion Ceban, în adresarea către pretorii de sector. „Dacă cineva vrea să facă bani pe seama sănătăţii copiilor, atunci pleacă din această sală şi face business în altă parte. Noi lucrăm pentru oameni şi nu pentru buzunarul cuiva!", a subliniat edilul capitalei.

Şeful administraţiei municipale a solicitat viceprimarului Ilie Ceban şi şefului Direcţiei generale comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii, Marcel Zambiţchi, să clarifice starea de lucruri în domeniul dat, în condiţiile când unii proprietari de gherete au fost preîntâmpinaţi anterior referitor la necesitatea evacuări punctelor comerciale amplasate în preajma instituţiilor educaţionale şi a celor medicale, însă apelul primăriei a fost ignorat.

Municipalitatea a identificat lista agenţilor economici care nu se conformează solicitărilor repetate privind mutarea gheretelor, urmând ca unităţile respective de comerţ să fie ridicate în timp de 3 zile. Între timp, preturile de sector trebuie să se asigure că agenţii economici au primit preavizarea pentru scoaterea respectivelor puncte comerciale şi în caz de neconformare să le evacueze.

Referitor la magazinele mici de cartier, deschise acum 15-20 de ani, şeful Direcţiei generale comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii a precizat că acestea, de asemenea, cad sub incidenţa Legii tutunului. Astfel, pentru a-şi continua activitatea, agenţii economici vizaţi trebuie să renunţe la comercializarea produselor de tutungerie şi să se încadreze în limitele Regulamentului de desfăşurare a activităţii de comerţ în municipiul Chişinău.

Ilie Ceban a mai menţionat că agenţii economici care au gherete amplasate în raza a 200 de metri de instituţiile sociale, urmează a fi atraşi la răspundere contravenţională, totodată, solicitând preturilor să intensifice lucrul pe acest aspect. 

Similare
RECOMANDĂRI