FOTO. Femei din R. Moldova, obligate să muncească în Italia. Grupul criminal specializat în traficul de fiinţe umane, destructurat în urma unei operaţiuni R. Moldova-Italia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

FOTO. Femei din R. Moldova, obligate să muncească în Italia. Grupul criminal specializat în traficul de fiinţe umane, destructurat în urma unei operaţiuni R. Moldova-Italia

În urma investigaţiilor efectuate de către ofiţerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane a INI, ai Serviciului de Informaţii şi Securitate, procurorii Procuraturii Generale, şi organele de drept a Italiei, în cooperare cu agenţiile EUROJUST, EUROPOL, în componenţa unui grup de urmărire penală, pe parcursul anului 2021 a fost anihilată o grupare criminală specializată în trafic de fiinţe umane în scopul exploatării prin muncă a femeilor din Republica Moldova în Italia.

Membrii grupării cetăţeni ai R. Moldova cât şi a Italiei, folosindu-se de vulnerabilitatea victimelor determinată de situaţia economică precară, prin înşelăciune, sub pretextul angajării la un loc de muncă în calitate de îngrijitoare, cu un salariu de 600 – 700 euro în Italia, recrutau femei din diferite localităţi ale R. Moldova.
 
Ajunse în ţara de destinaţie, victimele erau întâlnite de către membrii grupării, după care erau cazate, li se ridicau paşapoartele, erau transportate la locurile de muncă din diferite localităţi şi exploatate prin muncă, în calitate de „badante”, fără a le fi achitat salariu promis pe deplin. Victimele erau supuse violenţei fizice şi psihice, realizate inclusiv prin ameninţarea cu răfuiala fizică şi prostituarea forţată.
 
Doar în perioada ianuarie-mai a anului curent, grupul criminal a organizat 16 deplasări dintre Italia şi Moldova, în pofida restricţiilor de călătorie în legătură cu situaţia epidemiologică din ambele state.
 
Investigaţiile au fost desfăşurate prin utilizarea unor măsuri speciale de investigaţii variate, inclusiv prin interceptare telefonică, urmărire online şi GPS, cât şi vizuală, care au permis acumularea bazei probatorii pentru efectuarea reţinerii persoanelor bănuite de săvârşirea infracţiunilor descrise.
 
La 4 septembrie curent, organele de drept a R. Moldova, în comun cu autorităţile Italiei, concomitent au efectuat mai multe percheziţii pe teritoriul R. Moldova şi Italiei, urmare fiind reţinuti opt membri a grupării nominalizate.
 
În cadrul percheziţiilor au fost depistate şi ridicate paşapoartele victimelor, contracte false de muncă (franceze, germane, poloneze), certificate de vaccinare împotriva COVID 19 false, tehnică de calcul, cu ajutorul căreia se perfectau contracte şi documente false, banii dobândiţi în urma activităţii criminale, mijloace de transport cu care au fost transportate victime.
 
În cazul în care le va fi dovedită vinovăţia, persoanele riscă o pedeapsă conform legislaţiei RM cu închisoare de la 7 la 15 de ani. Operaţiunea comună moldo-italiană a fost reflectată şi în presa locală.
Similare
RECOMANDĂRI