FOTO. Cum arată camera specială de audiere cu înregistrare audio-video amenajată la Procuratura din Cimişlia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

FOTO. Cum arată camera specială de audiere cu înregistrare audio-video amenajată la Procuratura din Cimişlia

În Cimişlia a fost creată prima cameră specială de audiere cu înregistrare audio-video. La Procuratura din Cimişlia a fost creată o cameră specială de audieri pentru participanţii la procesul penal, cu posibilitatea de înregistrare audio-video. Astfel, se aplică standarde de calitate înaltă în abordarea cazurilor penale în care sunt efectuate acţiuni procesuale de audiere.

Această premieră a fost posibilă datorită susţinerii Suediei, oferită prin intermediul proiectului „Consolidarea eficienţei şi accesului la justiţie în Moldova” implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Obştească „INVENTO”. Lucrările de renovare s-au desfăşurat în august - septembrie 2021, costurile cifrându-se la peste 70.000 de lei.

A fost amenajat un spaţiu de 38,5 m2. Acesta este protejat prin perete-oglindă, pentru a permite recunoaşterea suspecţilor în condiţii de siguranţă şi confidenţialitate. Încăperea a fost oferită de Procuratura Cimişlia. Totodată, sala a fost izolată fonic şi dotată cu echipament modern, precum camere de înregistrat video şi microfoane.

Astfel, va fi asigurată exactitatea şi plenitudinea fixării mijloacelor de probă, transmiţând atât partea de conţinut a audierii, cât şi latura emoţională a persoanelor audiate.

„Audierea este probabil unica acţiune procesuală fără de care nu se poate realiza nicio cauză penală. Ne bucurăm că dispunem acum de posibilitatea de înregistrare video, care reflectă starea psihică, fiindcă înregistrările audio nu fixează gesturile şi mimica părţii sau persoanei audiate”, subliniază Ruslan Caraivan, procuror şef la Procuratura Cimişlia.

Anterior, acţiunile procesuale, inclusiv de recunoaştere, erau făcute într-o cameră cu dimensiuni de 19,25 metri pătraţi, care nu era dotată conform standardelor naţionale şi internaţionale. În continuare, Procuratura Cimişlia va asigura întreţinerea spaţiului.

De camera de interogare ar putea beneficia, la solicitare, şi procuraturile din vecinătate (Leova, UTA Găgăuzia, Hînceşti, Basarabeasca). Judecătoria din acelaşi raion are în gestiune o cameră de audieri pentru copii. Acum, aceste două camere vor fi conectate prin intermediul unui software, permiţând accesul la înregistrările video efectuate.

Ideea de a amenaja o asemenea cameră specială de audiere este o iniţiativă locală, care a apărut în urma unui program de consolidare a capacităţilor profesioniştilor din sectorul justiţiei, susţinut de proiectul „Consolidarea eficienţei şi accesului la justiţie în Moldova” pentru regiunile Criuleni, Soroca, Cimişlia şi Comrat. Acum, proiectul susţine realizarea a câteva astfel de iniţiative.


Similare
RECOMANDĂRI