Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Femeile care au reclamat abuzurile din maternităţi aşteaptă implicarea premierului Pavel Filip

Femeile vor să se facă tot mai auzite. Cele 98 de mame, care au reclamat abuzuri în maternităţi, se adresează din nou premierului, Pavel Filip. Grupul de iniţiativă a trimis un apel către şeful executivului, prin care cere o evaluare a problemelor din sistemul medical. Dacă autorităţile nu se vor implica, semnatarele spun că vor merge în instanţele judecătoreşti.

S-au împlinit două luni de când 98 de femei au depus o declaraţie la Guvern, prin care reclamă corupţia, incompetenţa şi relele tratamente din sistemul medical. Lipsa de reacţie a premierului este calificată cităm "o sfidare a legislaţiei, a bunului simţ şi o indiferenţă totală faţă de cazurile de încălcare a drepturilor cetăţenilor Republicii Moldova, plătitori de impozite''.

Pe 12 ianuarie, scrisoarea cu experienţele nefericite trăite de 98 de femei a fost transmisă către Guvern, Centrul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Sănătăţii. Iniţiativa a fost susţinută şi de peste 4600 de cetăţeni, care s-au solidarizat cu grupul de iniţiativă şi au semnat o petiţie online. Mamele evocă cazuri în care li s-a refuzat sau amânat acordarea asistenţei medicale de urgenţă, li s-au cerut bani pentru servicii medicale asa-zis gratuite, au fost umilite sau tratate în mod greşit. Faptele sunt din perioade diferite de timp – din anii 90, până în prezent.

Iniţiativa civică de a trage un semnal de alarma vine după ce o femeie ar fi fost lăsată să nască singură în toaleta Institutului Mamei şi Copilului din Chişinău.
Similare
RECOMANDĂRI