SOCIAL

Experţi: Numărul cazurilor de violenţă domestică este în creştere, în perioada de carantină, inclusiv în R. Moldova

Experţii susţin că în perioade de criză se înmulţesc şi cazurile de violenţă domestică. Autoizolarea şi carantina pun în acelaşi loc şi victimă şi agresor. Linia verde de ajutor este luată cu asalt în întreaga lume. Excepţie nu face nici Republica Moldova, unde, în ultima săptămână s-a înregistrat o uşoară creştere a apelurilor după ajutor.

Când victimele sunt închise alături de agresorii lor, devin şi mai vulnerabile în faţa pericolului. Studiile arată că stresul provocat de restricţii poate duce la un comportament agresiv. Specialiştii Centrului "La Strada" din Chişinău spun că în prima săptămână din luna aprilie au primit mai multe apeluri prin care victimele cer ajutor.
 
Cele mai multe apeluri sunt din mediul urban. În mediul rural, cazurile de violenţă sunt în scădere.
 
DANIELA MISAIL-NICHITIN, director, Centrul "La Strada":  „Şi asta confirm specificul ţării noastre agrare. În localităţile rurale oamenii sunt implicaţi în lucrări agricole pe deoparte, pe de altă parte în sate casele au bucătării de vară, căsoaie, adică posibilitatea de a se izola într-un fel sau altul, au posibilitate mai bună de izolare la sate, decât femeile din municipii.”
 
Din cauza izolării, femeile sunt mai lipsite de apărare dar şi de posibilitatea de a cere ajutor.

DANIELA MISAIL-NICHITIN, director, Centrul "La Strada": „Victima fiind bătută chiar de agresor, ea a reuşit să se încuie în baie, a telefonat 112, a venit echipajul de poliţie, agresorul însă a înţeles ca a fost raportat şi i-a luat victimei telefonul şi atunci când poliţia a sunat la nr. De telefon de pe care a sunat, agresorul a închis."
 
Pentru astfel de situaţii, în multe ţări au fost introduse coduri secrete la farmacii sau magazine, cu ajutorul cărora victimele pot cere ajutorul.  În Italia, o femeie a alertat autorităţile şi a spus că era agresată des de soţul ei, dar situaţia s-a înrăutăţit odată cu pandemia. În Australia, au fost mai multe căutări pe Google legate de violenţa domestică. În Republica Moldova, autorităţile nu au luat măsuri speciale.
 
În Republica Moldova, victimele violenţei domestice pot apela gratuit la linia verde 0800 500 333 pentru a cere ajutor. Experţii susţin că, în lume, în perioada pandemiei, costul global al violenţei împotriva femeilor a fost  estimat la 1,5 trilioane de dolari. Această sumă nu poate decât să crească, întrucât fenomenul este în creştere.