SOCIAL

Energie şi Biomasă. Peste 52 de mii de euro s-au investit în şcoala din Moşana

Condiţii bune de studiu, pe baza energiei verzi. Proiectul Energie şi Biomasă a ajuns şi la şcoala din satul Moşana, Donduşeni, unde 150 de elevi erau nevoiţi, iarnă de iarnă, să suporte frigul din sălile de clasa. Uniunea Europeană şi PNUD au investit în sistemul de încălzire al unităţii de învăţământ peste 52 de mii de euro.

Construiţi încă în anii 60, iarna, pereţii şcolii din satul Moşana, Donduşeni erau reci in timpul iernii. Temperatura din sălile de clasă nu se ridica mai sus de 16-17 grade, iar pe holuri era şi mai frig. Şi asta chiar dacă instituţia cheltuia lunar circa 20 de mii de lei pentru lemne şi cărbune. Cazanele se defectau des, reparaţiile se ţineau lanţ, piesele de schimb erau tot mai greu de găsit, iar  administraţia şcolii se aştepta ca utilajele să iasă definitiv din uz într-un an sau doi. Din cauza vechiului sistem de încălzire, şcoala a ajuns să aibă o gaură enormă în buget.
 
Acum doi ani, administraţia şcolii a scris o cerere de finanţare la Proiectul Energie şi Biomasă, susţinut de Uniunea Europeană şi PNUD. Câteva luni mai târziu, cererea a fost acceptată, iar astăzi a fost dat în exploatare noul sistem de încălzire al şcolii, primit şi apreciat de elevi cu muzică si dansuri.
 
Acum, în şcoala care măsoara peste o mie de metri pătraţi, temperatura în clase şi pe pe holuri este acceeaşi. Ieri, sistemul a fost testat cu succes. Elevii îşi pot vedea, acum de lectii şi nu mai sunt nevoiţi să suporte temperaturile scazute.
 
Proiectul a costat peste 52 de mii de euro, dintre care 6 mii de eurom au fost contribuţia comunităţii. Gimnaziul din Moşana este una din cele 236 de grădiniţe, şcoli, centre de sănătate care au fost racordate la sisteme de încălzire pe biomasă, cu susţinerea Uniunii Europene în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.