Elevi din Iaşi şi Chişinău, împreună la Şezătoarea Mărţişorului
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Elevi din Iaşi şi Chişinău, împreună la Şezătoarea Mărţişorului

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi şi Liceul Teoretic „Costache Negruzzi” din Chişinău au organizat online „Şezătoarea Mărţişorului”, prin care elevii au împărtăşit obiceiuri de pe ambele maluri ale Prutului referitoare la această frumoasă tradiţie românească.

Potrivit infoprut.ro, elevii ieşeni au povestit ce au aflat de la părinţii şi bunicii lor: mărţişoarele erau pe vremuri confecţionate acasă, prin împletirea celor două fire de mătase, alb şi roşu, care la capete aveau „cănăfiori”.

Totul era făcut cu multă migală şi măiestrie de mâinile harnice ale fetelor din familie. Când mărţişoarele erau gata, erau prinse în foi de caiet cu nişte ace şi oferite celor dragi.

De obicei, de 1 Martie primeau mărţişoare băieţii, care se întreceau în numărul mare de mărţişoare agăţate la pieptul lor de către fete şi îşi notau cu atenţie numele dăruitoarelor, cărora le aduceau de 8 Martie ceva dulce sau o floare.

Şi acum, în liceul ieşean, băieţii primesc mărţişoare de la fete şi fetele primesc ghiocei de 8 Martie.

Elevii din Chişinău au prezentat mărţişorul basarabean: împletit dintr-un fir alb şi unul roşu, el se oferă împreună cu un ghiocel, simbol al primăverii şi al dragostei.

Mărţişorul este purtat în piept întreaga lună martie, apoi se leagă de ramurile unui pom fructifer, în speranţa că roadele lui vor fi bogate şi vor aduce belşug în casele oamenilor.

La începutul lunii aprilie, în cele mai multe sate din Basarabia, pomii sunt împodobiţi cu mărţişoare. În fiecare an are loc Festivalul Mărţişorului, iniţiat la 1 martie 1967 la Chişinău.

În Basarabia, mărţişoarele se confecţionează prin diverse metode: sunt cusute pe etamină, tricotate sau confecţionate din hârtie creponată. Se oferă în primul rând membrilor familiei, apoi şi colegilor de la şcoală.

Elevii basarabeni confecţionează mărţişoare şi le oferă copiilor de la casa de copii, pentru că ei nu au persoane apropiate care să le ofere mărţişoare. Sunt obişnuiţi astfel de mici să facă şi acte de caritate.

La finalul acţiunii, elevii şi-au transmis felicitări şi mărţişoare virtuale şi şi-au exprimat speranţa că vor continua activităţile comune.

A fost foarte interesant să ne întâlnim şi să vorbim între noi şi sper să ne ajute această întâlnire şi pe viitor, ca în continuare să avem o relaţie de durată”, a declarat Victor, elev la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi.

Acţiunea a fost coordonată de profesoarele Floricica Morariu, Ines Creţu şi Simona Iuscinschi din Iaşi şi de profesoarele Angela Ababei şi Ecaterina Alexandru din Chişinău.

Similare
RECOMANDĂRI