Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Două laboratoare naţionale au fost echipate pentru efectuarea screening-ului de col uterin

Cancerul de col uterin este printre puţinele maladii oncologice care pot fi prevenite. Cu toate acestea, multe persoane ajung prea târziu la medic. Femeile sunt încurajate să facă testul Papanicolau, mai ales că, de curând, două laboratoare naţionale au fost dotate cu echipament modern. Achiziţiile au fost făcute cu sprijinul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare. Doar anul trecut, 160 de femei au murit de cancer cervical.

Un simplu test efectuat o dată la trei ani la medicul de familie poate preveni cancerul de col uterin. De curând, datorită unor echipamente noi, prelucrarea probelor se face automat, iar rezultatele sunt mult mai sigure.

Dotările au costat peste 140 de mii de dolari, bani oferiţi de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare. Echipamentele au ajuns la Spitalul Clinic Republican şi la Centrul Mamei şi Copilului.

Chiar dacă maladia este printre primele trei cele mai răspândite afecţiuni oncologice în Republica Moldova, studiile arată că jumătate dintre femei nu au făcut niciodată un examen de depistare a cancerului de col uterin.
Similare
RECOMANDĂRI