SOCIAL

Directorul cimitirului „Sfântul Lazăr”, repus în funcţie

post-img

A fost restabilit în funcţie directorul Cimitirului „Sfântul Lazăr”, care este cercetat într-un dosar penal ce vizează o schemă de îmbogăţire ilicită din vânzarea locurilor de înhumare. Potrivit reprezentanţilor Centrului Naţional Anticorupţie, dosarul, care însumează peste 140 de episoade de corupere, va ajunge în curând în instanţa de judecată, iar în faţa magistraţilor urmează sa fie aduşi 28 de inculpaţi.

„Am aflat astăzi despre încheierea judecătorilor privind repunerea în funcţie a unuia dintre principalii figuranţi în schema de corupţie de la Cimitirul „Sfântul Lazăr”. În calitate de ofiţeri ai CNA, nu suntem în drept să comentăm sau să dăm aprecieri unei decizii judecătoreşti. Însă, pe partea morală a acestei situaţii, desigur avem multe de spus. Revenirea la birou a unei persoane documentate într-un caz deosebit, când s-au făcut bani pe seama răposaţilor, un caz cu impact social enorm, ne lasă un sentiment de descurajare. Şi sunt sigură că nu doar CNA şi procurorii simt această decepţie, dar şi toţi cei care au văzut în imaginile difuzate de noi cum se făceau „afaceri” în unul din cele mai mari cimitire”, a declarat pentru IPN ofiţerul de presă al Centrului Naţional Anticorupţie, Angela Starinschi.

La aceasta etapă, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale a aplicat sechestre pe bunuri în valoare de peste două milioane de lei, care aparţin unor figuranţi.

Pe lângă director, este cercetat adjunctul său şi un maistru de la Cimitirul „Sfântul Lazăr”. De asemenea, au fost vizaţi contabilul şi alţi angajaţi din administraţia cimitirului. Persoanele sunt bănuite că ar fi pretins sume ilegale de bani de la rudele răposaţilor, care urmau să obţină un loc de înhumare la cimitir. Potrivit CNA, în cadrul acestei scheme, în doar trei luni, au fost încasaţi peste jumătate de milion de lei. Conform datelor anchetei, membrii grupului percepeau, în afară de taxa de stat pentru un loc de veci, care constituie 1 051 de lei, şi plăţi suplimentare care se ridicau până la cinci sau şapte mii de lei. De asemenea, cei care voiau să rezerve un loc la cimitir pentru familie sau rude, la fel, trebuiau să plătească dublu faţă de taxa de stat de 4 612 lei.