SOCIAL

De la începutul anului, în bazinele acvatice din R. Moldova şi-au pierdut viaţa şapte persoane inclusiv doi minori

post-img

Angajaţii IGSU au continuat Campania de prevenire a înecurilor în urma prăbuşirii sub gheaţa subţire a bazinelor acvatice. De această dată salvatorii au decis să meargă pe unul din cele mai mari bazine acvatice din apropierea municipiului Chişinău şi anume iazul de la Ghidighici.

Aici salvatorii însoţiţi de poliţişti şi reprezentanţii  Agenţiei Apele Moldovei au informat zeci de iubitori de pescuit la copcă care se aflau pe toata suprafaţa bazinului acvatic. Angajaţii IGSU au comunicat cu oamenii de pe iaz şi le-au vorbit despre riscurile la care sunt expuşi.

Specialiştii i-au îndemnat să părăsească lacul întrucât gheaţa lacului nu depăşeşte grosimea de 7 cm. Mai mult, salvatorii şi poliţiştii le-au înmânat pliante şi i-au avertizat că aflarea la o distanţă mare de mal le pune viaţa în pericol. Activitatea a fost realizată de un grup de peste 20 de persoane fiind utilizată o dronă, dar şi o autospecială şenilată.

Conform specialiştilor pentru ca aflarea pe iazul îngheţat să nu prezinte pericol, grosimea gheţii nu trebuie să fie mai mică de 8 -15 cm. În caz contrar, persoana ar pute să se prăbuşească cu uşurinţă şi să rămână blocată în apa rece. La acţiunea de prevenire a participat conducerea IGSU care i-a îndemnat pe oameni la responsabilitate maximă.

Conform datelor IGSU de la începutul anului 2021, în bazinele acvatice din R. Moldova şi-au pierdut viaţa şapte persoane inclusiv doi minori.