Creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc astăzi Sfinţii 40 de Mucenici şi Duminica Sfintei Cruci
Sursa foto:ortodox.ro Vizualizari:

Creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc astăzi Sfinţii 40 de Mucenici şi Duminica Sfintei Cruci

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Sfinţii 40 de Mucenici. Tot astăzi, creştinii marchează şi Duminica Sfintei Cruci, consemnată în cea de-a treia duminică din Postul Mare, dinaintea sărbătorilor de Paşti. În această duminică, slujbele includ o cinstire specială a Crucii, care îi pregăteşte pe credincioşi pentru amintirea Răstignirii din timpul Săptămânii Patimilor şi pentru Învierea Domnului.

Cei 40 de sfinţi Mucenici au fost toţi ostaşi în armata romană, într-o vreme când credinţa creştină era considerată păgubitoare pentru bunul mers al lumii. Cei 40 de ostaşi au refuzat să renege credinţa şi să se închine idolilor, astfel fiind torturaţi prin lovirea cu pietre sau chiar sa fie ademeniţi cu nenumărate daruri. Au fost afundaţi într-un lac cu apă foarte rece, în nădejdea că frigul iar putea face să se răzgândească.  Cei 40 au rezistat îngheţului ţinându-se în braţe câte doi. Doar unul singur a cedat în faţa frigului. A fost scos din apă şi dus într-o baie caldă, special pregătită ca element de ademenire pentru cei ce îngheţau în lac. Diferenţa de temperatură l-a ucis pe loc. Numărul a fost însă completat de un gardian aflat pe mal. Impresionat de tăria celor 39 de soldaţi, a intrat de bunăvoie în apă spunând că este şi el creştin.

Potrivit credinţei populare, în ziua mucenicilor, se deschid porţile Raiului, iar, în ajun, gospodinele coc în cinstea martirilor 40 de colaci numiţi sfinţişori sau mucenici. Aceştia sunt împletiţi în forma cifrei opt, o stilizare a formei umane.

În popor, Ziua Sfinţilor se asociază cu trezirea naturii la viaţă. Se consideră că dacă de Ziua Mucenicilor plouă, atunci va ploua şi de Paşti, dacă va tuna, vara va fi numai bună pentru culturile agricole, iar  dacă la noapte va fi frig şi gheţuş, toamna va fi lungă. Potrivit unui alt obicei popular, astăzi gospodarii lovesc cu bâtele în pământ, ca să iasă căldura din sol şi să intre gerul.

Similare
RECOMANDĂRI