SOCIAL

Copiii străzii nu se grăbesc să solicite ajutor centrelor de adăpost

Copiii străzii nu se grăbesc să apeleze la unicul centru de asistenţă stradală din Chişinău, care de câteva zile îi poate adăposti 24 din 24 de ore. Centrul are la dispoziţie doar opt locuri pentru copiii fără adăpost, însă nici acestea nu sunt solicitate în timpul nopţii. Copiii străzii preferă în continuare să doarmă pe unde apucă.

GHEORGHE LUNGU, reporter TVR MOLDOVA: În cadrul complexului de servicii pentru copii străzii din sectorul Râşcani, au fost amenajate două dormitoare separate pentru fete şi băieţi. Începând din acest an, câţiva copii fără adăpost pot rămâne aici şi pe timp de noapte şi pot beneficia de serviciile centrului 24 de ore din 24.

MARIANA FRUNZA, manager Centru: Chiar şi în perioada zilei, copii când veneau din stradă îngheţaţi, sau nu dormise bine nopţile, puteau şi atunci să doarmă, dar acum şi noaptea rămân. Copiii pot să primească masa pe care noi o oferim, să-şi cureţe hainele, să meargă să facă o baie. Au acces la internet, dacă doresc să navigheze.

Astăzi, până la prânz, niciun minor fără adăpost nu a călcat pragul centrului, deşi aici au toate condiţiile pentru un trai decent.

MARIANA FRUNZA, manager Centru: Ieri, noi am avut copii. Este o deprindere a lor veche. Ei ştiu că noi lucrăm 24 de ore. Ei sunt într-o gaşcă unde sunt mai mulţi maturi, care stăteau împreună. Este foarte greu şi noi nu putem să-I impunem, este un serviciu benevol şi noi încercăm prin discuţii că deja este 24 de ore din 24 şi ei pot rămâne la noi.

Potrivit angajaţilor centrului, copiii străzii necesită o abordare specială.

SILVIA TINCU, pedagog social: În primul rând, încercăm să le oferim grija şi sprijinul necesar, care le lipseşte lor. Încercăm să-I încruajăm să ducă un mod de viaţă mai sănătos, să frecventeze şcoala, îi îndrumăm să-şi ia o profesie pentru viitor.

Copiii fără adăpost pot locui la centrul de asistenţă stradală din Chişinău până la 45 de zile. În perioada rece a anului, autorităţile spun că încearcă să găsească diferite soluţii pentru fiecare minor. În prezent, în vizorul Centrului de găzduire din Chişinău sunt în jur 40 de copii, dar deocamdată, doar patru dintre aceştia au fost integraţi în familii.

Autorităţile locale spun că depun permanent eforturi pentru identificarea minorilor fără adăpost. Cei care nu au viză de reşedinţă în Chişinău, sunt încredinţaţi autorităţilor tutelare teritoriale din zonele în care sunt domiciliaţi.