SOCIAL

Consumatorii sunt îndemnaţi să fie atenţi atunci când cumpără carne, peşte, ouă şi cozonac în perioada Sărbătorilor Pascale

post-img

Consumatorii sunt îndemnaţi de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor să cumpere produsele alimentare numai din locuri special amenajate şi autorizate, care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar (magazine, depozite angro, pieţe agroalimentare).

Carnea proaspătă este necesar să fie procurată numai din măcelării, magazine alimentare şi locuri special amenajate în pieţe. Carnea proaspătă este elastică, are o culoare de la roz-pal până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul revine la forma iniţială şi nu prezintă o suprafaţă lipicioasă şi urât mirositoare. De asemenea, cumpărătorii trebuie să verifice dacă există ştampila de control sanitar-veterinar;

La procurarea peştelui în stare proaspătă, consumatorii trebuie să acorde atenţie suprafaţei dacă este curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, fără rupturi.

La procurarea ouălor trebuie să fie examinat aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete, obligatoriu trebuie să fie prezentă marcarea individuală pe ou. Data indicată pe ou este data ouatului, data limită de consum nu poate depăşi 28 de zile de la ouat.

La procurarea cozonacului şi a altor produse alimentare este necesar să fie citită cu atenţie informaţia de pe eticheta produsului, data fabricării, termenii de valabilitate. Cumpărătorii trebuie să verifice ingredientele utilizate şi condiţiile de păstrare. Cozonacul preambalat trebuie să fie ferit de razele solare care duc la eliminarea umidităţii sub peliculă şi provoacă dezvoltarea mucegaiului.

Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. Cetăţenilor li se recomandă să evite cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. La spargere ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În cazul unor bănuieli de calitatea ouălor, cumpărătorii sunt îndemnaţi să solicite vânzătorului prezentarea certificatului veterinar.

Totodată, consumatorii trebuie să fie atenţi şi atunci când cumpără vopsea de ouă, să verifice dacă pe ambalajul de desfacere al produsului sunt menţionaţi coloranţii alimentari, modul de utilizare, data minimă a valabilităţii şi prezenţa actelor de calitate şi provenienţă.

În acelaşi timp, consumatorilor li se recomandă să nu procure vopsea neambalată sau cu ambalaj nemarcat, deoarece aceasta poate fi vopsea cu alte destinaţii - tipografică sau textilă şi care poate prezenta pericol pentru sănătate şi intoxicaţii cu dereglări serioase ale sănătăţii. Vopseaua nu trebuie să fie accesibilă copiilor, se anunţă într-un comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.