SOCIAL

Centru de Intervenţie timpurie destinat copiilor cu vârsta de până la 3 ani, deschis la Bălţi

post-img

Centrul de Intervenţie timpurie destinat copiilor a fost inaugurat astăzi, 21 februarie, în cadrul Centrului de Plasament Temporar şi Reabilitare din municipiul Bălţi. Este primul serviciu socio-medical de acest fel din Bălţi, care va oferi servicii, atât copiilor din municipiu, cât şi celor din cele 11 raioane din nordul ţării.

Serviciul este destinat copiilor cu vârstă de până la trei ani şi familiilor lor, având drept scop depistarea precoce a dizabilităţilor, oferirea asistenţei fiecărui copil cu tulburări de dezvoltare, inclusiv cu dizabilitate, sau risc de apariţie a acestora, precum şi incluziunii educaţionale şi sociale a copilului.

Depistarea precoce şi recuperarea problemelor legate de dizabilitate este important să înceapă la o vârstă cât mai mică a copilului, încă din primele luni de viaţă. Prin urmare, în cadrul serviciului, va activa o echipă multidisciplinară, formată din specialişti, precum: pediatru, neurolog, pediatru, psiholog, logoped, kinetoterapeut, asistent medical şi asistent social, care îşi vor canaliza tot efortul şi cunoştinţele în oferirea suportului părinţilor de a menţine copiii cu nevoi speciale în familie şi de a le acorda ajutor acestor copii.

„Centrul inaugurat astăzi, vine să diversifice serviciile acordate copiilor cu anumite dificultăţi în dezvoltare, oferind forme alternative de îngrijire a copiilor şi suport familiilor, conform unor programe individuale de reabilitate şi tratament”, a menţionat secretarul general de stat, Boris Gîlca.

„De mult timp ne-am dorit să deschidem un serviciu, atât de vital în regiunea de nord a ţării. Acum copiii şi părinţii vor putea merge la specialişti şi beneficia de consultaţii şi reabilitare fără a se deplasa tocmai la Chişinău, fără a îndura ore lungi în drum şi cheltuieli inutile, iar pe termen lung, recuperarea copiilor va fi mai eficientă şi eficace”, a susţinut preşedintele CCF/HHC Moldova, Liliana Rotaru.

Acest serviciu socio-medical gratuit a fost creat de CCF/HHC Moldova în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Costul total al reparaţiilor şi dotărilor a constituit 555 769 MDL. 

În ţară mai activează patru centre de intervenţie timpurie destinate copiilor cu vârsta de până la trei ani.