Cât va costa expertiza genetică în R. Moldova în cazul paternităţii, maternităţii sau a unor agresiuni sexuale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cât va costa expertiza genetică în R. Moldova în cazul paternităţii, maternităţii sau a unor agresiuni sexuale

Termenul de obţinere a documentelor de expertiză judiciar-genetică, efectuată de Centrul de Medicină Legală, ar putea fi redus după ce au fost aprobate tarifele pentru astfel de servicii. Efectuarea probelor ADN vor costa de la câteva sute de lei până la câteva mii de lei, în funcţie de investigaţie. Tarifele sunt stabilite pe oră, iar preţul total variază în funcţie de numărul de ore necesar pentru efectuarea analizei.

Potrivit documentului, preţurile pentru efectuarea expertizei generice variază în funcţie de tipul testului care trebuie să fie făcut. Astfel, prelevarea şi consevarea probelor biologice pentru a realiza analiza ADN va costa 143 de lei. O examinare preliminară, eşantionarea şi/sau testarea rapidă a probei va costa 286 de lei. Prelevarea probei biologice simple (sânge, saliva şi alte secreţii) va costa la fel 286 de lei, iar prelevarea şi examinarea probei biologice complicate (amestec secreţii, oase, dinţi, ţesuturi împarafinate, material biologic degradat, urme material genetic etc.) va costa 2288 de lei. 

În lipsa tarifului, solicitanţii sunt în imposibilitatea de a dispune o asemenea expertiză în Republica Moldova, astfel fiind afectat procesul de aflare a adevărului într-un proces judiciar sau extrajudiciar, se precizează într-o notă informativă emisă de Guvern.

Potrivit hotărârii, expertiza genetică în infracţiunile sexuale va costa 18 590 de lei, iar expertiza genetică în cazul paternităţii sau a maternităţii va costa 5577 de lei.

Hotărârea urmează să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, „în vederea excluderii blocajului existent, referitor la imposibilitatea ordonării de către organele de urmărire penală şi instanţele judecătoreşti, a efectuării expertizei genetice”, se mai arată în nota informativă.

Laboratorul în care pot fi efectuate investigaţii molecular-genetice, pentru stabilirea paternităţii, identificarea suspecţilor în baza probelor ADN, identificarea victimelor crimelor sau a catastrofelor, a fost deschis la Centrul de Medicină Legală în luna iunie 2018.
Similare
RECOMANDĂRI