Avocatul Poporului pentru drepturile copilului critică acţiunile unor politicieni care utilizează imaginea copiilor în scopuri politice
Sursa foto:ombudsman.md Vizualizari:

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului critică acţiunile unor politicieni care utilizează imaginea copiilor în scopuri politice

Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului, Maia Bănărescu s-a expus în legătură cu exploatarea imaginii copiilor în scopuri politice de către unii politicieni sau partide, după un apel al Consiliului de Presă.

În răspunsul său, Maia Bănărescu susţine observaţiile şi cheamă reprezentanţii partidelor, ai autorităţilor publice, ai instituţiilor media la corectitudine în abordările subiectelor legate de drepturile copilului, iar părinţii sau reprezentanţii legali să manifeste maximă grijă în asigurarea respectării drepturilor şi intereselor superioare ale copilului.

Totodată, Ombudsmanul, alături de Consiliul de Presă, recomandă instituţiilor media să nu mediatizeze subiecte în care imaginea copiilor este utilizată în alte scopuri decât cele care sunt în beneficiul şi interesul copilului.

Consiliul de Presă a semnalat că, în ajunul Paştelui ortodox, unii politicieni şi partide au afişat pe reţelele de socializare sau în presă fotografii în care apar împărţind daruri familiilor nevoiaşe. În unele texte care însoţesc fotografiile se vorbeşte despre sărăcia şi vulnerabilitatea persoanelor la care se merge cu daruri, în alte cazuri acest lucru este clar din imagini.

Astfel, publicului îi sunt prezentaţi copii trăind în condiţii precare şi sunt divulgate detalii din viaţa familiei şi a părinţilor. ”Aceste imagini lezează demnitatea copiilor”, confirmă Ombudsmanul Maia Bănărescu, subliniind că demnitatea şi drepturile fiecărui copil trebuie respectate în orice situaţie.

Similare
RECOMANDĂRI