SOCIAL

Autorităţile de la Chişinău s-au întâlnit cu diaspora din Spania

post-img

La data de 27 ianuarie, o delegaţie din Republica Moldova formată din reprezentanţi ai Biroului relaţii cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat, Olga Coptu, şef al BRD; Valeriu Sajin, consultant principal BRD şi Ghenadie Creţu, reprezentant al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Misiunea în Moldova (OIM), aflându-se în vizită de lucru în Spania, au avut întâlnire cu reprezentanţii diasporei Republicii Moldova din Barcelona.

În cadrul întâlnirii, discuţiile s-au axat în mare parte asupra posibilităţii încheierii unui Acord de protecţie socială între Spania şi Republica Moldova. Un alt subiect abordat a fost recunoaşterea permiselor de conducere, precum şi recunoaşterea actelor de studii în Regatul Spaniei.

La 28 ianuarie, în incinta Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Spaniei a avut o altă întrevedere cu membrii diasporei din Madrid. Conaţionalii noştri au venit cu propunerea către delegaţia de la Chişinău de a vizita repetat asociaţiile din diasporă, pentru a discuta în mod direct cu membrii comunităţii problemele cu care se confruntă peste hotare şi a identifica, în comun, soluţii practice imediate. De asemenea, concetăţenii noştri din Spania au afirmat că este destul de dificil ca să organizeze evenimente culturale şi, în context, au solicitat suportul BRD în organizarea evenimentelor cu impact major.

O altă iniţiativă, venită din partea cetăţenilor Republicii Moldova din Madrid a fost implicarea diasporei în elaborarea planului de acţiuni privind dezvoltarea turismului nostalgic şi cooptarea experienţei diasporei în acest sens. Totodată,  s-a propus înfiinţarea unei asociaţii în diasporă între cetăţenii Republicii Moldova care lucrează sau sunt pasionaţi de turism, care vor contribui la promovarea domeniului sus-menţionat.

Menţionăm că, în perioada 27-30 ianuarie, o delegaţie din Republica Moldova efectuează o vizită de lucru în Regatul Spaniei, pentru a avea consultări cu diaspora. Pe durata consultărilor se intenţionează a fi identificate problemele stringente ale migranţilor / diasporei şi discutate unele soluţii practice imediate; consultarea membrilor diasporei în vederea elaborării unor politici, programe sau servicii publice care ar contribui la soluţionarea pe termen mediu şi lung a problemelor cu care se ciocnesc cetăţenii R.M. în Spania; examinarea oportunităţilor perfecţionării cadrului bilateral de cooperare cu Spania în baza priorităţilor enunţate de către conaţionali.