SOCIAL

Asistenţii sociali din R. Moldova vor fi instruiţi datorită sprijinului Republicii Cehe

post-img

Începând cu anul 2019, Agenţia Naţională Asistenţă Socială va asigura funcţionarea sistemului de instruire iniţială şi continuă a personalului din domeniul asistenţei sociale. Acest lucru a fost posibil datorită implementării proiectului „Creşterea capacităţii Ministerului Sănătăţii, Muncii, Protecţiei Sociale”, realizat în perioada 2016 – 2018, de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale din Republica Moldova, în cooperare cu Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale din Republica Cehă, cu suportul financiar al Agenţiei Cehe pentru Dezvoltare.

Proiectul a avut drept scop crearea unui sistem funcţional de instruire continuă a angajaţilor din domeniul asistenţei sociale. Obiectivul de bază la finele proiectului este promovarea cadrului normativ privind sistemul de instruire iniţială şi continuă în domeniul asistenţei sociale sub forma unei Hotărâri de Guvern, care va asigura consolidarea cunoştinţelor şi a abilităţilor practice, contribuind la acordarea asistenţei sociale conform necesităţilor populaţiei, precum şi la respectarea standardelor minime de calitate în prestarea serviciilor sociale.

„Asistenţii sociali sunt cei care oferă sprijin persoanelor aflate în dificultate şi gestionarea eficientă a fiecarei situaţii de criză depinde foarte mult de cunoştinţele şi abilităţile acestora. Suntem recunoscători Republicii Cehe pentru suportul acordat de a pune bazele unui sistem de instruire initială şi continuă a asistenţilor sociali. Sunt sigură, că odată cu realizarea acestor măsuri, domeniul de asistenţă socială va înregistra rezultate mult mai pozitive”, a menţionat secretarul de stat al MSMPS, Viorica Dumbrăveanu.

Ambasadorul Republicii Cehe în ţara noastră, a subliniat că Republica Cehă susţine proiectele sociale, iar domeniul asistenţei sociale rămâne a fi o prioritate. Pe parcursul desfăşurării proiectului au fost înfiinţate şase grupuri de lucru compuse din experţi din Republica Moldova şi din Republica Cehă, care au realizat un studiu cantitativ „Cartografierea angajaţilor şi angajatorilor din domeniul asistenţei sociale în Republica Moldova şi necesităţile de instruire a acestora”, în cadrul căruia a fost analizat cadrul legal şi instituţional privind instruirea continuă a personalului din domeniul asistenţei sociale.

În rezultat, a fost elaborat cadrul metodologic privind sistemul de formare iniţială şi continuă a personalului din domeniul asistenţei sociale într-un format de 40 de ore pe an, stabilite costurile normative şi definitivate modulele de instruire. În perioada mai-iulie 2018, mecanismul de instruire a fost pilotat, fiind instruiţi 550 de asistenţi sociali comunitari.

Totodată, au fost elaborate 16 seturi de materiale de instruire continuă pe tematici de actualitate legate de protecţia juridică şi socială a copiilor (copii în situaţie de risc şi copii separaţi de părinţi), de asistenţa socială a persoanelor vârstnice, a persoanelor cu dizabilităţi, a persoanelor eliberate din instituţiile de detenţie, a victimelor violenţei în familie, inclusive aspecte legate de programul de ajutor social.

Menţionăm că, pentru realizarea proiectului, prin intermediul Agenţiei Cehe pentru Dezvoltare a fost oferită suma de 273385 EURO.