Apicultorii din raionul Ceadâr-Lunga se plâng că au pierdut aproximativ 70% din albine
Sursa foto:gagauzinfo.md Vizualizari:

Apicultorii din raionul Ceadâr-Lunga se plâng că au pierdut aproximativ 70% din albine

Pieirea în masă a albinelor în câteva localităţi din raionul Ceadâr-Lunga (UTA Gagauz-Yeri) a fost investigată astăzi de o comisie specială.

Potrivit unui grup de apicultori din satele Tomai şi Gaidar, raionul Ceadâr-Lunga, primele semne de pieire a albinelor au apărut săptămâna trecută. Aceştia au constatat, ieri, că au pierdut aproximativ 70% din albine, care continuă să moară.

Apicultorii consideră că unul dintre motivele care cauzează moartea masivă a albinelor ar fi prelucrarea cu insecticide a lanurilor de răpiţă şi a livezilor din zonă, despre care ei nu au ar fi fost preveniţi, notează gagauzinfo.md.

Comisia, formată din reprezentanţi ai Direcţiilor pentru securitatea alimentelor şi sectorul agroindustrial din UTA Gagauz-Yeri, ai administraţiei locale şi producătorilor agricoli, a fost astăzi la faţa locului şi a prelevat probele necesare. Acestea vor fi analizate în laboratoare speciale, iar în urma acestor proceduri vor fi identificate cauzele pierii albinelor şi soluţiile care se impun.

Anterior, subdiviziunea de la Comrat a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor a prevenit agricultorii din autonomie să anunţe primăriile, precum şi crescătorii de albine, când încep dezinsectizarea terenurilor agrare şi livezilor, iar această prelucrare să fie operată doar după ce stupii cu albine au fost izolaţi în locuri sigure, transmite Moldpres.

Similare
RECOMANDĂRI