SOCIAL

Angajaţi ai instituţiilor medicale din raioanele Soroca, Drochia şi Floreşti învăţă cum să reacţioneze mai rapid în situaţii de urgenţă

20 de angajaţi ai instituţiilor medicale din raioanele Soroca, Drochia şi Floreşti învăţă cum să reacţioneze mai rapid în situaţii de urgenţă. Cum să identifice semnele prioritare în cazul infecţiilor bacteriene severe, dar şi ale altor afecţiuni la copii şi nou-născuţi. Totul în cadrul unor instruiri practice dedicate personalului medical din centrele de sănătate raionale.

"Conduita integrată a maladiilor la copii !" se numeste seria de  instruiri care se desfăşoară în instituţiile medicale din 10 localităţi. Sunt acţiuni pentru dezvoltarea, promovarea şi implementarea metodelor moderne de diagnostic şi tratament în cazul copiilor şi nou-născuţilor.
 
„Sunt foarte importante pentru noi pentru că, în primul rând, e o reamintire a ceea ce am ştiut, plus ceea ce s-a aplicat nou, s-au modificat preparatele antibacteriene..nou”, a spus TAMARA DAMASCHIN, medic pediatru.
 
Un subiect aparte în cadrul instruirilor îl constituie urgenţele respiratorii: pneumonia, respiraţia dificilă şi tusea cronică. Sub îndrumarea specialiştilor din Chişinău, angajaţii spitalelor raionale şi ai unităţilor de asistenţă medicală urgentă au primit informaţii despre standardele internaţionale legate de îngrijirea, monitorizarea şi consilierea copiilor aflaţi în suferinţă.

„Medicii de familie, asistenţa medicală primară sunt cei mai vizaţi şi sunt cei care primii acordă asistenţă medical copiilor, de aceea venim cu aceste instruiri pentru sectorul primar”, a precizat DORINA SAVOSCHIN, medic pediatru, Institutul Mamei si Copilului.
 
„Suntem medici de primă linie, adică care pentru prima dată văd pacientul la primire şi este foarte important de a cunoaşte toate aceste semne pentru a tria şi, la necessitate, de a referi copilul la un tratament la etapa spitalicească”, a spus OXANA GUBCO, medic pediatru.
 
Instruirile includ şi activităţi practice, în urma cărora personalul medical din raioane şi-a îmbunătăţit cunoştinţele despre urgenţele pediatrice şi a obţinut mai multă experienţă în tratarea acestora.
 
Evenimentul este organizat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.