SOCIAL

A fost lansată Campania de prevenire a prăbuşirii sub gheaţa subţire a bazinelor acvatice. Sfaturile salvatorilor

post-img

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a lansat pe 19 ianuarie Campania de prevenire a prăbuşirii sub gheaţă fragilă a bazinelor acvatice. Activitatea a fost desfăşurată la lacul Valea Morilor din municipiul Chişinău.

Pentru informarea cetăţenilor, salvatorii au improvizat o situaţie de risc cu implicarea a mai multor persoane care se aflau pe gheaţa lacului. Angajaţii IGSU au realizat o situaţie precum că două persoane care se aflau la pescuit  s-au prăbuşit sub gheaţă, iar salvatorii au efectuat lucrări de salvare. Specialiştii au demonstrat care sunt acţiunile corecte pentru salvarea sinistraţilor şi cum trebuie acordat primul ajutor în caz de hipotermie.

Mai mult, salvatorii i-au îndemnat pe oameni să fie foarte atenţi şi să evite pescuitul la copcă, sau mersul pe gheaţa fragilă a bazinelor acvatice. Conform ultimelor măsurări a gheţii pe lacuri, grosimea acesteia nu depăşeşte 5 cm, iar aflarea pe ea este periculoasă. Pentru ca mersul pe lacurile îngheţate să nu reprezinte un pericol, grosimea podului de gheaţă trebuie să depăşească 8 -10 cm.  

O atenţie deosebită este acordată minorilor. Oamenii care au în grijă copii sunt rugaţi să nu le permită aflarea nesupravegheată în preajma bazinelor acvatice şi să nu opteze pentru mersul sau patinajul pe lacuri.  

Campania de prevenire a riscurilor de prăbuşire sub gheaţa fragilă se va desfăşura în toată R. Moldova, iar angajaţii IGSU vor informa oamenii despre pericole şi cum le pot evita.

Tot astăzi, pentru a evita situaţiile de risc în sărbătoarea de Bobotează marcată tradiţional pe 19 ianuarie, salvatorii au venit  şi cu unele recomandări faţă de cei care aleg să intre în apele reci. Potrivit IGSU scăldatul se poate face doar în locuri special amenajate cu această ocazie. Intrarea în apa rece se poate realiza în grupuri mici, pentru a evita  deteriorarea gheţii, dar şi a cazurilor de prăbuşire. Oamenii sunt îndemnaţi să fie foarte prudenţi  şi să intre sub apă, doar dacă au o condiţie fizică bună. 

Pe parcursul zilei, în preajma bazinelor acvatice, la solicitare, mai multe echipe de salvatori ar putea monitoriza situaţia. În caz de situaţii de risc oamenii sunt rugaţi să nu ezite şi să apeleze Serviciul 112.