SOCIAL

75 de copii au părăsit pentru totdeauna instituţia rezidenţială din Bălţi

post-img

Separarea de familie a fost prevenită în cazul a 278 de copii, iar alţi 75 de copii au părăsit pentru totdeauna instituţia rezidenţială pentru copii de vârstă mică din Bălţi. Acest lucru a fost posibil datorită unui proiect implementat de CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, în parteneriat cu Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii şi Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Rezultatele au fost prezentate astăzi, în cadrul unei mese rotunde.

În cadrul proiectului au fost create două creşe sociale, la Glodeni şi Bălţi, de serviciile cărora vor beneficia familiile social-vulnerabile cu copii mici. De asemenea, au fost formate 21 de familii noi de asistenţi parentali profesionişti, iar altele cinci aşteaptă să fie aprobate de autorităţi. La fel, a fost pilotat un serviciu în cadrul căruia asistentele medicale vizitează familiile cu copii, de la naştere la trei ani, pentru a le evalua starea de sănătate, scrie IPN.

Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Stela Grigoraş, a remarcat că Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani la capitolul dreptul copilului la familie. Actualmente, mai puţin de 1000 de copii se află în instituţiile rezidenţiale, ceea ce, potrivit ministrei, este un rezultat foarte bun. Pe viitor, eforturile vor fi orientate spre prevenirea primară.

Liliana Rotaru, director CCF Moldova, a comunicat că s-a făcut tot ce este posibil astfel încât copiii, în special cei sub trei ani, să rămână cu familiile lor, iar dacă familiile nu sunt potrivite, să fie plasaţi în servicii de îngrijire de tip parental. Doar într-o familie sau într-un mediu familial alternativ poate exista acea interacţiune copil-părinte/asistent parental, care să răspundă la necesităţile imediate ale copilului, lucru care nu se întâmplă într-o instituţie de plasament de tip rezidenţial.

Proiectul, în valoare de peste 400 de mii de euro, a fost implementat în perioada octombrie 2015 – decembrie 2017.