4.000 de kilometri parcurşi în regim electric în primul maraton care conectează Republica Moldova cu Europa
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

4.000 de kilometri parcurşi în regim electric în primul maraton care conectează Republica Moldova cu Europa

4.000 de kilometri. Aceasta a fost distanţa parcursă de automobilele electrice participante la primul #ElectricUltraMaraton care conectează Republica Moldova cu Europa.

Maşina proiectului „Oraşe Verzi Durabile” cu o autonomie de până la 280 km, şi un SUV, cu autonomie de peste 400 km, au pornit din Chişinău pe 10 noiembrie. Automobilele au parcurs următoarele ţări: România, Ungaria, Austria, Germania. În Germania flotei de maşini s-a alăturat un alt model de automobil electric, de generaţie nouă, care a luat în premieră calea Republicii Moldova. Automobilele au revenit în ţară pe 16 noiembrie.

A fost un maraton aventură cu multe provocări pe traseu. Am văzut pe viu diferenţele infrastructurii de încărcare a automobilelor electrice în ţările parcurse de coloana noastră de maşini, am acumulat o experienţă uriaşă de testare şi folosire a diverselor sisteme de infrastructură electrică din fiecare ţară pe care am parcurs-o. Această experienţă urmează a fi împărăşită publicului sub forma unor sfaturi practice cum să călătoreşti plăcut la distanţă lungă cu un automobil electric din Moldova”, spune Ilie Toma, iniţiator şi participant la maraton.

Expediţia a avut în flota sa un număr mic de maşini pentru a reda scenariul clasic al călătoriilor în afara ţării făcute de grupuri de familii sau prieteni. Şi modelele au fost selectate pentru a acoperi o paletă variată de consumatori: două automobile cu autonomie şi performanţe de top, şi un automobil accesibil ca preţ, cu autonomie mai redusă, dar suficientă pentru a răspunde provocării.

Promovăm şi încurajăm prin propriul exemplu condusul automobilelor electrice. A fost prima experienţă a maşinii noastre electrice de călătorie în afara hotarelor Republicii Moldova. Am acceptat provocarea şi pentru a sparge stereotipurile precum că maşinile electrice sunt potrivite doar pentru distanţe scurte”, spune Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialistă în comunicare în Proiectul „Oraşe Verzi Durabile”, participantă la expediţie.

ElectricUltraMaraton a demonstrat că se poate călători cu un automobil 100% electric din Moldova spre ţările Uniunii Europene şi că Moldova e deja conectată la infrastructura europeană destinată automobilelor electrice. Un smartphone, conexiune la internet şi planificarea inteligentă a traseului e tot de ce ai nevoie pentru a te aventura cu automobilul tău electric la drum lung. Iar cu cât autonomia maşinii este mai mare şi tehnologiile mai moderne, cu atât experienţa devine mai plăcută.

Similare
RECOMANDĂRI