Sfatul Tarii 100 De Ani File De Istorie

VIDEO. Ion Inculeţ, omul de stat care a trecut de la socialism revoluţionar la unionism

Una dintre figurile emblematice ale proclamării autonomiei şi independenţei Basarabiei, urmate de unirea cu patria mamă, a fost Ion Inculeţ. Mai multe despre personalitatea lui în campania “Sfatul Ţării – 100 de ani de la înfiinţare”, derulată de TVR Moldova şi Radio Chişinău.

Marele om politic Ion Inculeţ a fost consătean cu cel care i-a cedat funcţia de preşedinte al Sfatului Ţării, Ion Pelivan. Ambii proveneau din satul Răzeni, judeţul interbelic Lăpuşna. Inculeţ a studiat în acelaşi an cu viitorii deputaţi şi demnitari de stat Vasile Bârcă şi Pantelimon Erhan. A optat pentru o facultate de ştiinţe exacte şi s-a înscris la facultatea de fizică şi matematică a Universităţii Dorpat, însă după un an de studii s-a transferat la Universitatea Imperială din Petersburg, facultatea de fizică şi matematică, pe care a aboslvit-o cu diplomă de gradul I.
 
Deşi în viziunile sale politice, Ion Inculeţ s-a identificat cu social-democraţii europeni, fiind membru al Partidului Socialist Revoluţionar din Rusia, sub conducerea lui, Sfatul Ţării a proclamat mai întâi autonomia, apoi independenţa Basarabiei, Inculeţ fiind şi cel care a pus ultima semnătură pe Actul Unirii de la 27 martie 1918.
 
În seara zilei de 19 noiembrie 1940, Ion Inculeţ se stinge din viaţă în urma unui atac de cord. La înmormântare, Vasile Bârcă a ţinut un discurs în care a spus: "Ceea ce caracterizează îndeosebi viaţa şi opera lui Ion Inculeţ este modestia şi blândeţea lui nesfârşită, temeinica sa pregătire, însoţită de tactul şi calmul ce-l caracterizează şi, mai presus de toate, calda lui iubire de popor, de ţară, şi de Basarabia lui natală, pe care a iubit-o cu toate puterile minţii şi sufletului său."